Millennium|Trilogy|Project – Act 1: The Trial

John van Heugten is in de Nederlandse progscene geen onbekende. Als toetsenist van de bands Ricochet en Elevens’s Eve nam hij een aantal succesvolle albums op en heeft heel wat podiums bespeeld in binnen- en buitenland. Toen uiteindelijk Eleven’s Eve in 2015 uit elkaar viel was de tijd rijp om in alle vrijheid aan een soloproject te gaan schrijven. Vijf jaar lang schrijven en componeren verder resulteerde uiteindelijk afgelopen maand tot de release van deel één van een bijzonder conceptalbum.
Zoals de titel al verraadt, is het project gebaseerd op de zeer succesvolle Millennium Trilogie boeken van Stieg Larsson. Uiteindelijk gaat het geheel ook bestaan uit drie albums.
In Act 1: The Trial volgen wij hoofdfiguur Bryn vanaf haar jonge jaren waarbij ze zich steeds meer gaat vervreemden van de maatschappij. Haar innerlijke gevecht om haar leven terug te krijgen en al de invloeden vanuit haar directe omgeving die haar dit lastig maken. Deze rol is vertolkt door Nicole Verstappen. De overige hoofdrolspelers zijn Bart van Lierop als Emlyn, René Janssen als de rechter en Noëlle van Bussel is de psychiater. Backing vocals worden gedaan door Josien Obers. Dit vijftal zingt zich door het verhaal van Bryn. Hierbij ondersteund door de band waarbij John van Heugten uiteraard de toetsenpartijen op zich neemt.  Overige bandleden zijn gitarist John Rovers, bassist Niels Nijssen, drummer Maikel van der Meer en Marcel van der Loo op saxofoon.
Ons land lijkt de bakermat van fraaie conceptalbums waarbij er theatraal een verhaal verteld wordt door middel van verschillende karakters. Wie kent niet de projecten van Arjen Lucassen en Mark Bogerts Magoria? Progliefhebbers smullen ervan. Daar waar de ander genoemde projecten echt gebaseerd zijn op de gitaartalenten van de schrijvers is het in dit geval het keyboard dat de boventoon voert. Door het veelvuldig gebruik van dit instrument in combinatie met goede gitaarpartijen en solo’s maakt het dat dit album erg toegankelijk is voor de vele in ons land aanwezige liefhebbers van traditionele neo-prog. Nicole Verstappen heeft zich met haar zangtalenten bewezen een hele goede keus te zijn als hoofdrolspeelster. Ik ben eerlijk als ik aangeef nog niet eerder van haar te hebben gehoord voor ik aan deze review begon. Ze heeft een zeer prettige stem en past perfect in de sfeer van het verhaal. Nergens geforceerd en een vrij groot bereik. Iets waar een album als dit om vraagt. Vanaf het eerst nummer Why Me? waar ze meteen krachtig laat horen wat ze in huis heeft tot aan de grande finale My Guide waarbij het heel ingetogen begint houdt ze de luisteraar aan zich gebonden. Dit nummer heeft alles in huis waar ik op zat te wachten. Met recht, zoals ik al aangaf, een grande finale waarbij alles tot een climax bij elkaar komt. Ik zie dit wel voor me in een live setting. Het geheel is te beluisteren via de bekende online streaming websites maar ook verkrijgbaar als fysiek album waarbij ik ook de grafisch ontwerper een groot compliment wil geven.
Deel 1 is in ieder geval wat mij betreft zeer geslaagd. Het wachten is nu op deel 2…

Related posts

Crypt Sermon – The Stygian Rose

Orpheus Omega – Emberglow

Sietse de Krieger – Zenith