Mindshade – Asylum Of The Fallen

Mindshade is een Nederlandse female fronted heavy metal band. De band die oorspronkelijk als project begon zag het levenslicht in 2007 . Zij maken gebruik van de zang van mezzo-sopraan Nienke Verboom en de grunts van Jeroen van Noort. Met deze combinatie val je dan al snel onder het label gothic metal. Met een zware sound en melancholische teksten zorgt Mindshade voor een schaduw in je gedachten. De band bracht in mei compleet in eigen beheer hun eerste cd Asylum Of The Fallen uit.
Het album telt acht nummers met daar bovenop een in en outro. Volgens de bio is te lezen dat elk nummer raakvlak heeft met een patiënt van het gesticht. Wat een verklaring kan zijn voor het diverse album. Net als in een gesticht vind je ook op dit album verschillende invloeden terug. Het ene moment krijg je brute metal om je oren gekletterd waar je bij het volgende moment een haast jazzy achtige sfeer krijgt. Persoonlijk heb ik het album een aantal keer moeten luisteren om te begrijpen waar het over gaat. Bij de eerste luistersessie kwam het album heel rommelig over en kreeg ik niet helder waar al de verschillende invloeden voor nodig zijn. Is de band op zoek naar welke sound ze willen? Na het lezen van de bijgevoegde biografie werd het me wel duidelijk.
Als je dit album luistert hoor je wel dat er potentie en genoeg talent in de band zit. Asylum of the Fallen staat bol van haken en ogen waar je aan blijft haken om dit een boeiend album te vinden. Up tempo stukken worden afgelost door zwaar wegende melancholische passages. Elk nummer neemt ook genoeg tijd in beslag om alle thema’s die aan bod komen fijn uit te werken zonder de andere nummers tekort te doen. Ook Nienke krijgt volop de ruimte om te laten horen wat zij met haar stem kan. Van hogere noten en uithalen tot mooi ingenomen stukken. Deze dame heeft het allemaal op zak.
Het is duidelijk dat deze band nog veel potentie heeft om te groeien en ben er van overtuigd dat we nog veel van deze band zullen gaan horen.
Tracklist:
Enter The Asylum
Equilibrium
Planet Icarus
Don’t Walk Astray
Carnival Of Fools
Abyss Of Twilight
Retrained In Solitude
Fire Demon
In life Or Death
Back To Society
Line Up:
Nienke Verboom – zang
Jeroen van Noort – bas / grunts
Norbert Veenbrink – gitaar
Eli de Kruijf – gitaar
Misha van der Hout – drums

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires