Ministry + The Monolith Deathcult, Doornroosje (Nijmegen) 23/06/2019


Ministry gooit alle remmen los met een integrale uitvoering van AmeriKKKant. De laatste aanklacht van Al Jourgensen over wat er allemaal mis gaat in de Verenigde Staten. Zoals normaal bij deze band staat het geluid hard. Erg hard. Probleem is dat de nuance die AmeriKKKant zo interessant maakt live nauwelijks te horen is. De keyboard/ samples staan, op de bekende ingesproken teksten van o.a. Trump na, ver weg in de mix. Alleen bij rustige stukken is het goed te horen. Gevolg is dat het concert een bombardement is van elektrische gitaren, drums en bas. Daaroverheen de vervormde stem van Al. Alleen de mondharmonica komt voorbij. Een van de voor Ministry aparte muziekinstrumenten die gebruikt worden op AmeriKKKant. Al Jourgensen geeft bij het begin van het tweede deel van de set aan dat het gezien de situatie in de VS en Europa belangrijk is dat de boodschap van de laatste plaat integraal gebracht wordt. Dat het hard, zuiver en strak gebeurde mag duidelijk zijn.
 
Het enthousiasme van het publiek komt echter pas echt op gang wanneer de oude klassiekers uit de kast gehaald worden tijdens het tweede deel van de set. Keiharde, maar vaak swingende en dwingende, versies van nummers als The Missing, Stigmata, Jesus Built My Hotrod, Just One Fix, Thieves en N.W.O worden op een uitzinnige menigte afgevuurd. De hoeveelheid handen in de lucht nemen duidelijk toe. De headbangers en dansers zijn nu in de meerderheid. Op het eind worden we nog verblijd met No Devotion een cover van de Revolting Cocks. Wat betreft passie en snelheid tussen de nummers (er was eigenlijk geen pauze tussen de nummers) valt er vanavond helemaal niks te klagen. Ministry bracht vanavond wat het al vele jaren hiervoor met succes doet. Vlammen met een strakke set met harde industrial metal.
 
Met een ondertitel als Supreme Avant Garde Death Metal moet je wel van goede huize komen om dat waar te maken. Althans, als de gitzwarte humor van The Monolith Deathcult je ontgaat. Muzikaal gezien is de Nederlandse band net als alle andere death metal bands. Strak, met inventieve breaks. Dat ontbreekt vanavond ook niet. De samenzang (of is het samengrunt?) verloopt lekker. Het is vanavond niet opzienbarend. Wel degelijk en, zoals het hoort, met de juiste intentie gebracht.
Ministry

Related posts

Clamm + Bruce – The Pit’s (Kortrijk, België) 17/07/2024

Pirate Metal Party (Helmond) 14/07/2024

Hellmond Open Air (Helmond) 13/07/2024