Home » Misery Index – Complete Control

Misery Index – Complete Control

door Maurice van der Zalm
298 views 2 minuten leestijd

Onder de bezielende leiding van producer Will Putney heeft het deathmetalcollectief Misery Index eind 2021 het nieuwe, en zevende, album Complete Control opgenomen. Het eerste album sinds de band zich heeft aangesloten bij Century Media Records.

Het album zou enigszins gezien kunnen worden als een conceptalbum omdat de teksten van de afzonderlijke composities rond eenzelfde perspectief geschreven zijn en waarin de maatschappij kritische teksten verhalen over de onhebbelijkheden in de maatschappij en politiek in het bijzonder.

En dat allemaal verpakt in een lekker deathmetaljasje. Adminiser The Dagger luidt het album op die manier in. De start zou mooi samengaan met een Behemothcompositie. De spanning wordt met een enkel gitaarakkoord opgebouwd. Het krijgt bijval van de rest van de band tot het niet meer te houden is en het tempo danig wordt opgeschroefd naar een deathmetalritme. Maar mocht je denken dat de band al snel speelt, heb je The Eaters And The Eaten nog niet gehoord. Naast het ultrasnelle drumwerk ligt er tevens een groovy ondertoon en trekt Misery Index een megamuur aan muziek op. Dat groovende karakter komt later terug in Infiltrators dat pompend en groovend zichzelf naar een hoogtepunt weet te brengen.

De deathmetalliefhebber komt zeker ook aan zijn trekken in Necessary Suffering. Zwaar wordt er gewerkt naar een fikse versnelling met ook hier ultrasnel drumwerk. Ergens lijkt de compositie zich te ontwikkelen naar een brij van muziek met daarin melodieuze stukken die de variatie erin gooien.

Misery Index weet op die manier van het tempospel wel te zorgen dat de aandacht erbij blijft. In Complete Control in een meer heavymetaltraditie, maar in Conspiracy Of None liggen de contrasten wat verder uit elkaar. Zwaar en langzaam wordt je meegezogen in het intro tot het tempo wordt opgevoerd terwijl het zware diepe karakter in de basis blijft regeren.

In Reciprocal Repulsion overstijgt de band zichzelf. Een basloopje introduceert het geheel en hoewel het een vervolg lijkt op Infiltrators, gaat de compositie toch zijn eigen weg en wordt er snel en scherp gespeeld. Ook hier het spel met tempo om daarna nog even op volle kracht kort maar krachtig het album met Now Defied af te sluiten in een variatie op de thrashmetal van Slayer.

Complete Control is een lekker album waarin de deathmetal hoogtij viert. Negen nieuwe composities laten horen wat de band in zijn mars heeft. Met ruim een half uur is het geen lang album en ik moet zeggen dat ik enige uitschieters mis op het hele album. Niettemin goed luistervoer.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00