Home » Neptune – Northern Steel

Neptune – Northern Steel

door Edwin Knip
142 views 2 minuten leestijd

Veertig jaar na de oprichting komt de Zweedse band Neptune eindelijk met een debuut album.
Dat is niet helemaal waar want na een aantal demo’s in de jaren tachtig neemt de band in 1986 het album Land Of Northern op. Maar dit album wordt niet uitgebracht en in 1987 stopt de band er mee. Tot in 2018 het album alsnog wordt uitgebracht, aangevuld met demo nummers. Vijf singles en een EP verder is de wereld volgens de band klaar voor het officiële debuut van de band. Neptune ziet zichzelf als één van de vroegste pioniers in het New Wave Of Swedish Heavy Metal tijdperk.
Op het album spelen oudgedienden mee zoals zanger Roland Alexandersson. Hij was de bassist van de band maar door het overlijden van zijn broer Ray nam hij zijn positie als zanger van de band over. Gitarist Anders Olsson is er ook nog steeds bij, vanaf 1984 speelt hij in de band, drummer Jonas Wikstrom speelt sinds 1987 in de band.  Toetsenist Johan Rosth is er pas vanaf dit jaar bij en bassist Tosh Ason verzorgt sinds 2019 de baslijnen in de nummers. Daarvoor drumde hij op de twee singles uit 2018 waarna Wikstrom weer terug kwam bij de band.
Zoals gezegd kwam het album uit 1986 nooit uit en ook de demo’s uit die tijd vonden weinig aftrek. De band gaat elkaar en in de voetsporen van de scheiding ontstaan bands als Glory en Jar. Zonder medeweten van de band verschijnt een oude demo in 2003 plots op de verzamelaar Metal Knights – The Resurgence Of Swedish Steel. Hierna lekken meer demo’s richting YouTube en er verschijnen sites van fans.
De band doet in 2019 een optreden in The Abyss dat min of meer door fans geregeld is. In juni 2019 speelt de band op het festival Muskelrock. De band is even van slag als zanger Ray Alexandersson overlijdt, maar herpakt zich en werpt zich op het album Northern Steel.  Een kleine drie kwartier melodieuze gitaar rock is het resultaat. Lange solo’s, stevige riffs en stemmige koortjes zoals onder andere in het titelnummer zijn kenmerkend voor het album. Het is een goed en degelijk album geworden, uitgevoerd door goede muzikanten die een mooi eerbetoon aan hun overleden zanger brengen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00