Nick Cave – Idiot Prayer: Nick Cave Alone At Alexandra Palace

Afgelopen juli verscheen de exclusieve concertregistratie ‘Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace’. Nu krijgt het publiek een nieuwe kans om de vertoning te ervaren. Vanaf 5 november wordt de prachtige liveregistratie van dit concert wereldwijd in bioscopen vertoond, inclusief vier niet eerder vertoonde nummers.
De registratie werd in junie 2020 opgenomen toen het Verenigd Koninkrijk langzaam uit de lockdown ontwaakte en was bedoeld als een reactie op de isolatie van de voorgaande maanden. De opnames waren oorspronkelijk enkel bedoeld als online evenement, maar zullen nu ook in bioscopen vertoond worden in een uitgebreide versie met vier extra nummers.  Het album bevat alle 22 nummers van de originele film.
Op ‘Idiot Prayer’ speelt Cave zijn liedjes solo op de piano in een zelden vertoonde gestripte vorm, van vroege Bad Seeds en Grinderman tracks tot nummers van het meest recente Nick Cave & the Bad Seeds-album ‘Ghosteen’. Nick Cave genoot van het feit dat hij zijn nummers in een uitgeklede vorm ten gehore kon en mocht brengen, ze brengen de nummers terug naar hun meest essentiële vorm. Het idee was er al veel eerder maar door de lockdown kwam alles in een stroomversnelling. Het oorspronkelijke idee om de nummers opnieuw op te nemen werd verder uitgewerkt en resulteerde in heuse filmopnames.  Op 19 juni was de grote dag en Cave speelt zijn nummers in een lege zaal. Omringd door COVID19 handhavers, nerveuze technicis met mondkapjes en emmers hand gel, werd dit uniek moment vastgelegd.
Het album opent met Spinning Song, een verhalend nummer met minimale muzikale begeleiding van nog geen twee minuten. Na dit nummer volgen de andere nummers, bestaande uit zang en pianospel. Nummers als Idiot Prayer, Man In The Moon, Into My Arms en Papa Won’t Leave, Henry. Eén voor één prachtige en soms ook ontroerende stukken muziek. De uitvoering geeft de luisteraar een uitstekende kans om extra aandacht aan de teksten te besteden. Cave zet met dit album zijn nummers goed in de etalage. En waar hij vooral in geslaagd is, is het feit dat het geheel geen deprimerend optreden is geworden. Integendeel, nummer na nummer weet Cave de aandacht vast te houden en dan blijkt plots dat er al 22 nummers geweest zijn. Wat een prachtig album.

Related posts

Dead Head – Shadow Soul

Ayreon – 01011001 – Live Beneath The Waves

Sonic Universe – It Is What It Is