Home » Nightwish – Vehicle Of Spirit (DVD)

Nightwish – Vehicle Of Spirit (DVD)

door Wendy Steenmans
221 views 7 minuten leestijd

Nightwish, wie kent deze band nog niet? Al twintig jaar draait deze multinationale band mee in de symfonische metal scene. De band heeft de nodige bandlid wissels meegemaakt, maar dat heeft hen zeker geen windeieren gelegd. Laatste aanwinsten Floor en Troy hebben goed hun plek gevonden binnen de band en op het podium. Ook vervangend drummer Kai Hahto weet zijn mannetje te staan als vervanger voor Jukka. Na de release van hun laatste album Endless Forms Most Beautiful is de band bijna twee jaar op tour geweest, wat mooi materiaal heeft opgeleverd voor een live dvd. Op zestien december komen zij met hun nieuwste dvd uit genaamd Vehicle Of Spirit. Deze komt uit via Nuclear Blast. Een dvd waar ik persoonlijk heel erg naar uit heb gekeken om te mogen reviewen. De box bevat drie dvd’s waarvan twee elk een live show bevatten en nog één met extra’s.
Dvd één bevat de memorabele show in de Wembley Arena. Nightwish die mag spelen voor twaalf duizend fans nodigt natuurlijk uit om een dvd opname te maken en dat hebben ze gelukkig ook gedaan.
Wat opvalt, is dat er mooie hoeken zijn opgezocht om opnames te maken. Als bezoeker heb je vaak alleen maar het vooraanzicht. Gelukkig is dit niet het geval op deze dvd. Alle special effects zijn langs alle hoeken te bekijken. Ook het uitzinnige publiek wordt meermaals in beeld gebracht wat het een mooi totaal beeld geeft van een live show van Nightwish. Je komt ook dichterbij Nightwish op de dvd dan menig fan die de live show heeft bezocht en achteraan in de zaal stond.
Alle bandleden krijgen genoeg de kans om te shinen en dat doen ze ook dankbaar. Het snelle gitaarwerk van Emppu, de toetsen en emoties van Tuomas, de pipes van Troy, het komt allemaal in close up voorbij. Floor is goed bij stem en weet ook aan het ouder werk van Nightwish op glamoureuze manier haar eigen draai te geven, zonder dat het nummer onherkenbaar wordt. Dat gebeurde in het verleden nog wel eens dat een nummer zo verdraaid werd dat het haast onherkenbaar leek. Het is mooi om te zien hoe Nightwish in de loop der jaren gegroeid is. Niet alleen als band maar ook op gebied van hun live shows. Van de subtiele reguliere podium presence is Nightwish steeds meer gebruik gaan maken van pyro’s en co2 kanonnen tot nu zelfs gigantische digitale projecties in plaats van een backdrop. Aan alle details is gedacht, een live show van deze band mag dan ook gerust een belevenis genoemd worden die je niet snel zal vergeten. De sfeer van deze show is ook zonder probleem tot in mijn woonkamer te voelen. Misschien ben ik een tikkeltje bevooroordeeld, ik heb twee shows van de tour live gezien en weet wat ik van deze dvd kan verwachten. Één van de hoogtepunten op dvd één is, tijdens While Your Lips Are Still Red, dat Troy mag laten horen dat hij niet alleen zijn pipes en whistles goed onder controle heeft, maar hij ook nog een mooi stukje beheersing heeft over zijn gitaar. Dit kunstje mag hij een aantal keer laten horen tijdens deze show en het publiek smult hier van. Het andere hoogtepunt op de dvd is dat Richard Dawkins zijn memorabele woorden uitspreekt op het einde van The Greatest Show On Earth. De beste man heeft met zijn werk een sterke invloed gehad op het laatste album Endless Forms Most Beautiful. Om zijn teksten live te horen is schitterend en erg lastig nog te overtreffen.
Gelukkig hebben we nog een live show en dat is die van Tampere. Daar waar de Wembley show binnen was, is deze show in de buitenlucht. Voor het grootste gedeelte van de band is deze show een thuiswedstrijd in Finland. Voor Nightwish als band wordt hier nog onbekend terrein betreden.  Deze show is de grootste podium productie die ooit gemaakt is voor de band. Als band moet het dan ook geweldig zijn om ook hier bekende gezichten in het publiek te zien staan die er jaren geleden ook al stonden om hun helden te supporteren. In grote lijnen bevat deze show ook dezelfde nummers als de show in de Wembley Arena. De catwalk die een verlenging geeft van het podium wordt ook dankbaar gebruikt door de band om hier en daar wat handjes te gaan geven. Éen van de leuke herinneringen zijn de wisseling tussen drums en synths bij de intro van Weak Fantasy. Ook de grunts van Floor tijdens Yours Is An Empty Hope mogen er zijn. Hopelijk krijgen we meer van dit op nieuwe albums. Daar waar Richard Dawkins op het einde van de Wembley show een belangrijke en memorabele rol heeft is dit nu het vuurwerk in Tampere. Als de laatste noten van The Greatest Show On Earth klinken, barst er een groot en mooi voorwerk los wat een schitterend einde maakt van een wederom geweldige show. Ook hier is de sfeer goed voelbaar en doet je snakken naar nog een live show. Helaas moeten we hier nog een ruime tijd op wachten want de band heeft een break om weer nieuw materiaal op te nemen.
Als laatste hebben we de dvd met extra’s. Hier zijn nummers te vinden van allerlei shows in allerlei venue’s over de hele wereld. Van kleine intieme shows, waar dus geen gebruikt wordt gemaakt van giga digitale schermen en special effect maar gewoon puur Nightwish zoals het in de begin jaren is geweest, tot ook beelden van de show In Sydney. Bij de extra’s zitten voor mij drie hoogtepunten. Helaas is de rest veel een herhaling van wat we al gezien hebben op de twee eerdere dvd’s. De eerste die ik wil benoemen is een akoestische versie van Edema Ruh. Dit nummer is volgens de band nooit eerder live gespeeld. Akoestisch werkt dit nummer ook prima als een mooi rust moment in de show. De tweede is Last Ride Of The Day wat opgenomen is in Rio. Hier krijgt Floor vocaal versterking van Tony Kakko (Sonata Arctica). De duistere stem van Tony werkt prima met die van Floor. Mooi om te zien!
Als laatste wil ik graag ook het interview benoemen met Richard Dawkins. Het interview geeft een mooi inzicht in hoe hij geïntroduceerd is bij Nightwish en hierdoor dus ook in de metal scene. Zelf houdt hij voornamelijk van klassieke muziek, maar nu dus ook van Nightwish. Het is ook de eerste keer dat de beste man samen werkt met een metal band. Ook komt er in het interview naar voren dat hij zelf ook wel muzikaal is en een blaasinstrument bespeelt.
De Dvd’s om kort te gaan:
Beide shows geven een mooi beeld van hoe het is om een live show van Nightwish bij te wonen. Aan alle details is gedacht: intense pyro’s, wervelende wind effecten en hypnotiserende video schermen die zorgen dat de show van begin tot eind klopt. De setlists zijn zorgvuldig uitgezocht en zorgen dat de set mooi opbouwt naar een hoogtepunt. De sfeer is goed voelbaar en mooi neergezet en doet je snakken naar weer een optreden van deze band. De drie dvd’s zijn goed voor drie uur kijk en luisterplezier. Voor de echte liefhebbers van symfonische metal en van Nightwish is dit zeker weer een pareltje om op de plank te hebben staan.
Line up:
Floor Jansen – zang
Tuomas Holopainen – toetsen
Marco Hietala – bas en zang
Emppu Vuorinen – gitaar
Troy Donockley – Uilleann pipes, low whistles en zang
Kai Hahto – drum
Dvd 1 Wembley show:
Shudder Before The Beautiful, Yours Is An Empty Hope, Ever Dream, Storytime, My Walden, While Your Lips Are Still Red, Élan, Weak Fantasy, 7 days To The Wolves, Alpenglow, The Poet And The Pendulum, Nemo, I Want My Tears Back, Stargazers, Ghost Love Score, Last Ride Of The Day, The Greatest Show On Earth
Dvd 2 Tampere show:
Shudder Before The Beautiful, Yours Is An Empty Hope, Amaranth, She Is My Sin, Dark Chest Of Wonders, My Walden, The Islander, Élan, Weak Fantasy, Storytime, Endless Forms Most Beautiful, Alpenglow, Stargazers, Sleeping Sun, Ghost Love Score, Last Ride Of The Day, The Greatest Show On Earth
Dvd 3 Extra’s:
Weak Fantasy (Vancouver), Nemo (Buenos Aires), The Poet And The Pendulum (Mexico), Yours Is An Empty Hope (Joensuu), 7 Days To The Wolves (Espoo, Barona Arena), Sleeping Sun (Masters Of Rock), Sahara (Tampa Bay), Edema Ruh akoestisch (Nightwish Cruise), Last Ride Of The Day (Rock In Rio feat. Tony Kakko), Élan (Sydney), Interview Richard Dawkins

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00