Home » Nine Stones Close – Traces (10th anniversary edition)

Nine Stones Close – Traces (10th anniversary edition)

door Wouter van Hal
184 views 3 minuten leestijd

Nine Stones Close is een project van de Brit Adrian Jones. Tien jaar na de release van het album Traces is het tijd voor een vers opgepoetste editie.
Tijdens het Marillion weekend van 2009 had Adrian een stapel cd’s van zijn eerste instrumentale soloalbum st Lo mee genomen om uit te delen en contacten te leggen. Van te voren had hij uiteraard toestemming gevraagd aan het management van de band. Tijdens een aantal vroege ontbijt gesprekjes, nog bijkomend van de drank van de avond ervoor, werd er muziek uitgewisseld en gepraat. Eén van die ontmoetingen was met Brendan Eyre. Deze Britse toetsenist benaderde Adrian een tijd later met de vraag of hij mee wilde spelen op een kerstnummer waar hij mee bezig was. Adrian ging akkoord indien Brendan wat keys wilde spelen op zijn in ontwikkeling zijnde album Traces. Toen deze partijen werden verzonden zat er een notitie bij dat de muziek ook was beluisterd door Marc Atkinson. Zonder vragen te stellen had deze man er een tekst bij geschreven en ingezongen. Falling to Pieces werd door de vrouw van Adrian bestempeld als het eerste echte liedje. Nine Stones Close had nu ook een echte zanger.
Het schrijven van het album werd een meeslepend en emotioneel proces omdat de vader van Adrian de diagnose kanker kreeg. Hierdoor kreeg de muziek een hele diepe en gevoelige lading.
Uiteindelijk werd het album in 2020 uitgebracht en was in korte tijd uitverkocht. Nu tien jaar later was het tijd om de grote vraag naar een re-release te beantwoorden. Niet zomaar even weer op schijf knallen maar een waardevol product waarbij de producer Paul van Zeeland het geheel opnieuw heeft gemixt en gemastered. Een upgrade verdient ook een nieuwe look, dus is Antonio Seijas gevraagd om de artwork te creëren.
Liefhebbers van heerlijke meeslepende progressieve rock komen heerlijk aan hun trekken bij dit zeer fraaie album. Ik leerde zelf de muziek van Adrian pas kennen bij het hierop volgende album One Eye on the Sunrise uit 2012. Sterker nog het nummer Frozen Moment was het allereerste nummer dat ik ooit heb gedraaid via mijn Amerikaanse radio avontuur the Dutch Treat. Sindsdien volg ik de voetstappen van Adrian. Ik raad dan ook een ieder aan die van dit genre houdt op te schieten en naar de bandcamp van de band te gaan. Traces in deze nieuwe prachtige versie is slechts verkrijgbaar in een oplage van 250 stuks vinyl. Een format waar door vele mensen, waaronder ik zelf, naar uit hebben gekeken. Ik zeg wel 250 maar ondertussen zijn het er nog maar 249 want één exemplaar gaat hier binnenkort rondjes draaien op mijn draaitafel.
*Hieronder de video van de oorspronkelijke versie van Falling to Pieces van 10 jaar geleden*.

 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00