Home » Peter Swart – Oderan

Peter Swart – Oderan

door Wouter van Hal
241 views 2 minuten leestijd

Peter Swart is een stadgenoot van mij die ik een aantal jaren geleden heb leren kennen toen hij mij vroeg of ik zijn album the Couch wilde draaien in mijn radioshow. Hij is al sinds de begintijden van de symfonische rock met muziek bezig. Zeer actief in die tijd in een aantal redelijk succesvolle bands zoals Morphosis en Trema. Ook heeft hij onder andere gitaarpartijen ingespeeld op het album Slow Burn van Fractal Mirror uit 2016. Hiernaast heeft hij onder zijn eigen naam nu een flink aantal albums uitgebracht. Muziek is, naast een zware baan als psychotherapeut in het Erasmus MC, zijn grootste passie en uitlaatklep. Maar om het allemaal nog mooier te maken heeft hij een fantastisch science fiction drieluik geschreven over het bestaan van de mens op de planeet Oderan. Hij had het mij al eerder aangekondigd maar nu eindelijk is hierbij nu een album met de soundtrack uitgebracht eind vorig jaar. 
Het album begint met Space and Planet. Meteen ben je terug in de tijd van Jean Michel Jarre en al die andere geweldenaren op die grote synthesizers.  Een andere naam die mij meteen ingegeven wordt is die van Johan Timman. Ik was een jaar of elf toen hij het album Trip into the Body uitbracht. Vanaf het eerste nummer waarbij een capsule via een ader in het lichaam terecht kwam en via de hersenen, hart, longen en luchtpijp uiteindelijk terecht kwam in het gehoor. Deze sfeer zit ook in dit album van Peter Swart. Je krijgt als het ware via hele fraaie zweverige soundscapes een rondleiding over de planeet. Ik heb de boeken gelezen en nu met deze aanvullende muzikale ondersteuning krijgt het wel een hele bijzondere extra lading.
Er staat slechts één nummer op met de vocalen van Peter zelf. Het nummer the Tears of Tara omschrijft de gevoelens van de, in het boek omschreven figuur, biologe Tara Hanson voor de psycholoog Martin Black. Echter zit deze man gevangen in zijn dubbele gevoelens die hij ook heeft voor één van de artsen Sandra Johansen. Een kort maar heel fraai intermezzo op dit album.
ODERAN gaat eerst een reis maken langs platenmaatschappijen voordat er een cd van gemaakt wordt. Hopelijk daarna volop in de winkel, anders in beperkte oplage voor de liefhebber. Voor nu te beluisteren op de bandcamp van Peter waarbij ook de rest van zijn solo repertoire te beluisteren is.
Een echte aanrader voor de liefhebbers van dit genre.
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00