Nosound – Allow Yourself

Een album afkomstig van het label Kscope betekent vaak een bijzonder album. Zo ook met het zesde studioalbum van Nosound. Oorspronkelijk begonnen als eenmansformatie rond Giancarlo Erra, die de muziek schrijft, mixt, produceert en van artwork voorziet, is de band uitgegroeid tot een collectief van vijf personen.
Op Allow Yourself presenteert Nosound zich in elf composities die meer zijn dan een eenvoudig liedje. Het is vooral het, soms onheilspellende, karakter van de afzonderlijke composities die ervoor zorgen dat je het album kan gaan doen beleven als een bijna hallucinerende auditieve trip waarbij invloeden vanuit de psychedelica, ambient en alternatieve genres versmolten worden in het geheel.
Over de hele linie zou je Allow Yourself mogen omschrijven als een uitstekend geslaagde symbiose van Radiohead, Saybia en Anathema.
Het album heeft een grove indeling in composities die doorspekt zijn met licht techno/elektronische elementen. Aan het begin bevat Ego Drip deze elementen in een voornamelijk mantra-achtige/spirituele voortdurende opstuwende sfeer. Shelter is daarbij weer wat rustieker  neergezet, maar daar ligt het elektronische accent meer in de ritme-aanjager. In Don’t You Dare versnelt Nosound en zorgt het licht chaotische experimentele spel voor een wat pittigere sfeer. De elektronische elementen komen daarna aan het eind van het album in Weights weer wat meer bovendrijven.
Daartussen liggen een aantal composities waarbij de piano een meer prominente rol krijgt. Soms aangevuld met een jazz-gerelateerd ritme in My Drug, waarin het mooi contrasteert met de langgerekte zang waarbij de spanning tussen de diverse componenten ervoor zorgt dat je nuchter en al toch in hogere sferen belandt.
Miracle klinkt wat meer ambient en is This Night start de compositie vrij rustig met zang en piano maar gestaag zwelt het geheel aan en zorgt de dubbelzang, die als een soort echo de diepte verzorgt, voor de sfeerbepaling. Tenslotte mag een woord over Growing In Me niet ontbreken. Hier komt de overeenkomst met Saybia voor mij het meest naar voren en vooral het overkoepelende heerlijke gevoel dat Growing In Me en In Spite Of hebben. Dit is puur genieten van de rustieke sfeer met de daarbij als zonnewinden lijkende uitspattingen.
Allow Yourself is een bijzonder album uit de stal van Kscope. In eerste instantie klonk het wat onwennig, maar uiteindelijk is het geluid op het album toch min of meer verslavend en zorgt het voor rust. Giancarlo Erra weet op Allow Yourself diverse muzikale ingrediënten bij elkaar te stoppen die een reactie veroorzaken die door de inbreng van de gevoelige zang onmiskenbaar blijft hangen.
Nosound kun je op 29 december op het Crosslands Festival gaan zien en horen, maar Allow Yourself doet meer met je. Dat ervaar je, voel je en onderga je.

Related posts

Black Sabbath – Anno Domini: 1989 – 1995

16Volt – Negative On Arrivals

Boneripper – World Ablaze