Home » OMD – Bauhaus Staircase

OMD – Bauhaus Staircase

door Xander Pas
247 views 2 minuten leestijd

Als er een band is die zich tijdens de jaren 80 als een van de belangrijkste New Wave / Electronic bands heeft bewezen is dat Orchestral Manoeuvres in the Dark wel. De band ging in 1996 uit elkaar en kwam tien jaar later weer terug. Bauhaus Staircase is het meest recente werk van de line-up die sinds 2006 grotendeels hetzelfde is gebleven.

Titelnummer Bauhaus Staircase opent het album. Een fijn nummer met het klassieke OMD geluid in een fris jasje. Anthropocene neigt iets meer naar electronic en dance en minder naar New Wave, toch is het een vrij experimenteel nummer. De opbouw zit goed in elkaar en verveelt geen moment, dat kan overigens over het gehele album gezegd worden.

Ook Where we Started is een fantastisch nummer en totaal anders dan Antropocene. Dit album is erg divers, zonder een mengelmoes van nummers die niet bij elkaar passen te worden. Dat waardeer ik altijd erg en is iets wat OMD goed weet te doen. Dit nummer wordt gevolgd door Veruchka, de sfeer en het ietwat mysterieuze die dit nummer met zich mee brengt en de manier waarin de vocalen centraal staan spreken mij enorm aan.

Slow Train spreekt me dan minder aan. Het ritme weet me niet te vatten en ook de vocalen overtuigrn me niet. Dit is echter het enige nummer op het album wat ik niet snel nog eens zal opzetten, tenzij ik het volledige album beluister natuurlijk. Over Aphrodite’s Favourite Child ben ik dan wel weer enthousiast. De tekst is sterk en wordt mooi verkondigd in een nummer wat ook instrumentaal goed in elkaar zit. Daarnaast erg catchy zonder vervelend te worden. Hetzelfde kan gezegd worden over afsluiter Healing.

Misschien wel de sterkste tekst van het gehele album en instrumentaal fijn om naar te luisteren. Hetzelfde gevoel dat ik bij albumopener Bauhaus Staircase kreeg is hier weer aanwezig en de gelijkenissen zijn er zonder dat de nummers hetzelfde klinken. Sowieso geven de eerste twee en laatste twee nummers op het album met hetzelfde gevoel. Hiermee voelt het album nog meer als een geheel aan. Het elektronische van Anthropocene is bij Evolution of Species ook aanwezig en de interesse die dat nummer bij me opwekte wordt hier nogmaals aangewakkerd. Wederom een ontzettend goed album van een band die me nog altijd enorm weet te boeien.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00