Home » Ancient Grease – Women and Children First

Ancient Grease – Women and Children First

door Xander Pas
360 views 2 minuten leestijd

Women and Children First is het enige album van Britse rock band Strawberry Dust, uitgebracht onder de naam Ancient Grease. Dit album bestaat uit 10 door John Weathers geschreven nummers en werden in opdracht van de drummer opgenomen en uitgebracht door Ancient Grease op het Mercury label. Inmiddels is dit album een waar collector’s item waar verzamelaars van obscure psychedelishe hard rock van smullen en dan ook hoge bedragen voor neerleggen.

Voor de liefhebbers van het genre die nog altijd CDs kopen is daar een alternatief: de recente heruitgave van Esoteric Recordings op het Cherry Red label. Naast het originele album is er een alternatieve versie van Freedom Train aanwezig. In een digipack met boekje over de band, bevind zich dit schijfje. Een prima remaster en een mooie manier om het album voor het eerst te ontdekken. Helaas heb ik geen origineel om deze versie mee te vergelijken, al betwijfel ik de noodzaak om een originele persing te kopen. Deze remaster is ietwat aan de luide kant, echter past het rauwe geluid goed bij de nummers die wat meer naar de blues neigen. Sowieso is dit geen ontzettend moeilijk en gedetailleerd album, dus een mix met een dynamisch bereik van 15 is dan ook niet nodig.

Deze uitgave gaf mij de kans om het album weer te herontdekken. Hier heb ik veel plezier mee gehad. Opener Freedom Train zat nog goed in het geheugen en de alternatieve versie van het nummer viel misschien nog wel beter in de smaak. Net wat meer energie en heerlijk rauw, al overtuigen de vocalen me dan net iets minder dan op het origineel. Een waardige bonus track, dat wel, al had ik op iets meer bonus materiaal gehoopt. Nummers als Where the Snow Lies Forever, Mother Grease the Cat en Mystic Mountain zijn hoogtepunten die hun kracht niet zijn verloren.

Voor zowel de verzamelaar die het album al kent en de liefhebbers die het album nog willen ontdekken een essentiele aankoop. Voor de geluidskwaliteit misschien niet van belang, voor de muziek wel. Wellicht niet het meest interessante en experimentele album uit die tijd, wel een fijn album om zo af en toe te beluisteren met een mooie 70s rock sound waar ik toch altijd enorm van kan genieten.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00