Home » Focus – Groene Engel (Oss) 01/12/2023

Focus – Groene Engel (Oss) 01/12/2023

door Maurice Tonies
286 views 5 minuten leestijd

Nederlands oudste progrockband Focus viert in 2023 hun 50-jarige bestaan en doet dat met optredens door geheel Europa. Zo was de band onder andere te zien in Polen en IJsland, maar ook vierde Focus het jubileum met een uitgebreide tour door het Verenigd Koninkrijk. Zo nu en dan is Focus in ons eigen land te bewonderen, zoals bij de Groene Engel in Oss, waar vele fans Thijs van Leer en consorten al stonden op te wachten.

Er was vandaag geen voorprogramma in de Groene Engel, een playlist moest er voor zorgen dat iedereen in de juiste stemming kwam. Fans haalden alvast herinneringen op aan eerdere optredens, maar ook werd het duidelijk dat er veel progrockfans er aanwezig waren, want de diverse bandshirts in de zaal verraden het genre voor vanavond. Rond de klok van half negen doofden de lichten in de grote zaal en was het tijd voor het jarige Focus!

Vanaf de eerste tonen van de dwarsfluit van frontman Thijs van Leer eiste Focus alle aandacht op. Het publiek hing direct aan hun lippen en werd getrakteerd op een meesterlijk spektakel. De Groene Engel werd dan ook meegenomen op een muzikale trip door het gehele oeuvre van de band. Zo begon het concert dan ook met Focus I, het eerste nummer van hun debuutalbum, waardoor we ons direct in het jaar 1970 waanden. Vele aanwezigen in de Groene Engel waren toen nog niet eens geboren, maar ook waren  er juist wat oudere fans op de tribune van de zaal te vinden. Focus spreekt dan ook vele generaties aan en is zelfs nu nog een grote inspiratiebron voor vele progbands.

Gedurende de 50 jaar is de bezetting ook ietwat gewijzigd, maar frontman Thijs van Leer en drummer Pierre van der Linden zijn gebleven. Aangevuld met gitarist Menno Gootjes en basgitarist Udo Pannekeet kan dan ook Focus er nog jaren tegenaan. Dat bewezen de heren dan ook meteen door het spelen van House Of The King  en hiermee het publiek in de zaal te doen opveren. De Osse Poptempel werd getrakteerd op een hoogmis onder leiding van hogepriester Thijs van Leer. Het kerkelijke epistel Eruption deed hierbij nog een extra duit in het zakje. De fans raakten in trance en vergaapten zich aan de kunsten van Focus. Focus is dan ook bij tijd en wijlen niet de muziek om compleet bij uit je dak te gaan, staren en genieten is meer het devies. Na elk nummer, wat je soms wel als muziekstuk zou mogen beschouwen, volgde een uitvoerig applaus. Publieksfavoriet Sylvia zorgde ervoor dat er af een toe een vuist de lucht inging en het publiek zich waagde aan een luchtgitaarsolo.

Aan solo’s op het podium ook geen gebrek. Focus verwende ook na een pauze het publiek op diverse solo’s. Zo was Thijs van Leer heer en meester achter zijn orgel, maar ook drummer Pierre van der Linden mocht zich tot twee keer toe laten horen vanachter zijn drumstel. Tussen de nummers door werden de toeschouwers in Oss ook een beetje bijgeschoold. Thijs van Leer vertelde wat meer informatie over de nummers van de setlist en over de tijd waarin de nummers werden opgenomen. Op de setlist stonden dan ook veel nummers van weleer en ook waren er veel favorieten te horen in de Groene Engel. Het luide La Cathedrale de Strasbourg en uitgesponnen Harem Scarem bleken alvast de opmars naar de absolute klassieker. Na een lange intro volgde het nummer waar stiekem velen voor kwamen. Het meesterstuk Hocus Pocus mocht dan ook niet ontbreken met de daarbij horende solo’s en uiteraard het jodelstuk van frontman Thijs van Leer. De hoogste noten haalde Thijs niet meer, maar voor de rest niet meer dan respect voor de frontman van maar liefst 75 jaar. Al jarenlang mag hij dan ook deze ultieme hit laten horen. Focus bewees dan ook na het spelen van toegift Focus III nog steeds niet een parodie van zichzelf te worden muzikaal te staan als een huis. Vele bands kunnen dan ook nog steeds niet tippen aan Focus en na een avond zoals vanavond mogen we concluderen dat dit muzikale avontuur nog steeds het einde niet heeft bereikt.

Foto’s met dank aan Jorge Amaral Ferreira

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00