Home » Our Hollow Our Home – In Moment // In Memory

Our Hollow Our Home – In Moment // In Memory

door Maurice van der Zalm
217 views 4 minuten leestijd

Twee jaar geleden werd ik verrast met het debuutalbum Hartsick van Our Hollow Our Home. Het album heeft alles in zich wat een metalcoreliefhebber mag verwachten en dat betekent: “een goed portie bruut metalcoregeweld, stevige grunts, melodieuze clean vocals en sterke breakdowns”. Sindsdien heb ik de band aardig in het oog gehouden en lieten ze ook live een sterke indruk achter. Nu heb ik dit jaar al een aantal albums van een review mogen voorzien waarop de bands niet de krachtige basis hebben weten vast te houden die ik graag had gehoord.
Wat gaat Our Hollow Our Home me dan voorschotelen met het nieuwe album In Moment // In Memory (dat overigens eind vorig jaar al is uitgebracht). Ik kan er na beluistering al twee dingen over zeggen. Het album is anders dan Hartsick. Anders in de betekenis dat het sterker is opgebouwd dan het debuut en een band laat horen die zichzelf door heeft ontwikkeld. Het album is niet anders. Ook In Moment // In Memory heeft de eigenschappen die reeds in de eerste alinea over Hartsick werden opgetekend. En dat is genieten pur sang van brute metalcore waarin melodie en kracht perfect evenwichtig aanwezig zijn.
In Moment is snel met een opzwepend drummonster die het gitaargeluid oplicht en de hele OHOH-machine vaart geeft. De grunts zijn zwaar aangezet en complementeren de refreinen met clean vocals. Refreinen die uitnodigen tot meezingen en een zeer aanstekelijk karakter kennen. Een vrij luchtige gitaarmelodie biedt even een rustige noot in de aanloop naar het laatste refrein. Disconnect lijkt te starten met een soort van breakdown en ik ga het niet onder stoelen of banken steken, maar ik ben een fervent liefhebber van breakdowns en dan vooral diegene die tot diep in het bot reiken. Hoewel ook Disconnect opgebouwd is rond een sterke zangpartij wordt het vooral bijeen gehouden door krachtige bruggen die geslagen worden met een massief gitaargeluid op de achtergrond, maar Our Hollow Our Home verbaast alles en iedereen door bijna orkestraal af te sluiten en een aanloop te nemen naar Anger dat één machtig brok metalcoregeweld is en na een minuut alweer de voorbode is van Love Loss waarin Our Hollow Our Home genadeloos verder gaat en met de zinsnede “You Will Remember Us” me instemmend doet knikken.
In Moment // In Memory heeft me ondertussen overtuigd van de kracht van Our Hollow Our Home en schuift kwalitatief enorm richting de metalcore zoals Caliban deze neerzet en dan zijn we nog niet op de helft van het album. Single Wraiths werd vorige week nog als video naar voren geschoven en is representatief voor het album.
Door de muzikale intermezzo’s tussendoor zoals Bargaining krijgt In Moment // In Memory dat meer volwassen karakter. Er is ruimte voor rust, voor afwisseling, voor contrast en altijd opbouwend naar een muzikale metalcorejaculatie die hier door Weight & Carriage wordt gestimuleerd. Een compositie die in zoverre afwijkt dat Our Hollow Our Home hier gebruik maakt van een meer rap-/hiphopachtige zangvorm. Via Divisions en Depression komen we bij de eerste single die de band vorig jaar naar voren schoof. Een compositie die behalve kracht ook een refrein heeft dat uitnodigt en een livepubliek kan weten op te zwepen. Het gebruik van een (kinder)koor voegt iets extra’s toe en Speak Of Sorrow is de perfecte metalcorecompositie die laat horen waar deze band toe in staat is.
Met Father & Ghost gaat Our Hollow Our Home gitaartechnisch richting de heavymetal en weet deze accenten te verweven met de metalcore-elementen. Het is nog niet eerder genoemd, maar het is het vermelden waard dat gitarist/zanger Tobias Young en zanger Connor Hallisey over genoeg variatie en kwaliteit beschikken om diverse sferen te creëren met de samensmelting van stemmen. In het gevoelige Parting Gift komt dat sterk naar voren. Terwijl gitarist Josh White, bassist Bobby Brooks en drummer Nick Taliadoros even gas terugnemen mag het stemgeluid schitteren in de emotiebubbel. In Memory kan gezien worden als een gedeeld titelnummer en maakt de cirkel rond. Nog even laat Our Hollow Our Home waar het voorstaat, maar biedt tevens een compositie af die ook live een optreden in stijl zou kunnen beëindigen. En bij de laatste noten baal ik van het feit dat het afgelopen is. In Moment // In Memory is een metalcorealbum waar ik op hoopte en heb gekregen. En zo mag ik deze review afsluiten met dezelfde woorden als (op één dag na) precies twee jaar geleden: “een goed portie bruut metalcoregeweld, stevige grunts, melodieuze clean vocals en sterke breakdowns”. Een album dat ik postuum nog zou willen vermelden in mijn terugblik over 2018, want dit is klasse. In Moment // In Memory is een sterk geslaagd vervolg op Hartsick, maar dan verfijnder en met een meer volwassen en uitgebalanceerd karakter.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00