Home » Pentral – What Lies Ahead Of Us

Pentral – What Lies Ahead Of Us

door Maurice van der Zalm
172 views 3 minuten leestijd

Met What Lies Ahead Of Us heeft het Braziliaanse Pentral begin mei het debuutalbum afgeleverd. De band rond de broers Victor Lima (zang/gitaar) en Vagner Lima (drums) maakt met Joe Ferry (bas) al geruime tijd muziek maar dat beperkte zich in eerste instantie tot het spelen van hun versies van songs van Queen, The Beatles en Led Zeppelin.
Besloten werd om de muzikale invloeden te bundelen en zelf te komen tot een eigen album. Het resultaat is meteen een conceptalbum waarvan reeds drie singles uitgebracht zijn.
De eerste single was Silent Trees. Een compositie waarin traditionele rockmuziek doorspekt zijn met progressieve elementen. In de basis ligt een mooi ritmespel dat de voortgang van de compositie voortstuwt. Het stemgeluid van Victor heeft daarbij een sterk positief accent. Het klinkt helder, lichtelijk retro en is krachtig en licht ingetogen tegelijk.

De tweede single was All My Wounds. Een ietwat zwaardere compositie waar de invloed uit de vorige eeuw duidelijk aanwezig is. Er wordt zwaar gegrooved maar er is zeker ruimte gecreëerd voor een strakke melodie. Halverwege worden alle maatsoorten even overboord gegooid door luid tromgeroffel en komt de progressieve kant van de band sterk naar voren, voordat de band vanuit de basis de compositie weer afsluit.
De derde single Aiming For The Sun kan op het album wel gezien worden als één van de favorieten. Het tempo is goed opgevoerd en Victor rifft er op de achtergrond mooi op los terwijl Vagner en Joe de vaart erin houden. Het is opzwepend maar er is dan ook ineens ruimte voor een vorm van vrije expressie waarin de ‘jamfactor’ aardig hoog wordt ingeschat door mij. Gaandeweg de compositie stijgt de intensiteit en krijgt het algemene geluid, mede door een sterke groove, van Pentral nog meer ballen.

De drie singles zijn daarmee mooi representatief voor het gehele album. In Letters From Nowhere wordt er gewerkt vanuit een akoestische basis, die later uitgebouwd wordt naar een meer krachtig karakter. Het ritme is langzaam en licht onregelmatig, maar de vibe die daardoor ontstaat is lekker. In A Gift From God blijft Pentral in de akoestische setting hangen en is er een rustige break op het album.
Flinke krachterupties kun je daarna terughoren in The Shell I’m Living In en is de progressieve rock goed aanwezig in Are You Satisfied hoewel deze ook gelinkt kan worden aan een bluesykarakter.
Ik kan niet anders concluderen dat What Lies Ahead Of Us een lekker album is waar diverse rockinvloeden mooi gecombineerd zijn. Zonder zich om grenzen te bekommeren heeft Pentral composities gemaakt die aanspreken en waarbij de zang aanspreekt. De video’s die bij de composities gemaakt zijn, zijn binnen eenzelfde thema gemaakt en zijn zeker ook de moeite waard om te bekijken.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00