Pinkpop 2017: Zaterdag (Landgraaf) 03/06/2017

 
Een zonovergoten Landgraaf is er klaar voor. De 48e editie van Pinkpop staat op het punt te beginnen. In de aanloop van het festival heeft de organisatie de nodige kritiek gekregen op het porgramma. Een Canadees tieneridool, een Brabantse chansonnier en het gebrek aan andere grote namen waren met regelmaat onderwerp van gesprek. Velen kochten geen kaartje, hebben de thuisblijvers gelijk of ongelijk gekregen? Rockportaal ging op onderzoek op Pinkpop 2017!
Door de komst van Justin Bieber is er voor de zaterdag geen dagkaart meer te koop en belooft het de drukste dag te worden. Dat is te merken aan de ingang, waar vooral veel jeugd in spanning wacht tot de hekken opengaan. Door deze grote drukte arriveren we wat later in de Brightlands Tent. De voormalige Brand Bier Stage heeft een nieuwe naam gekregen, maar traditioneel mag de winnaar van de Nu Of Nooit-bandwedstrijd Pinkpop openen. Dit jaar is The Ten Bells met de eer aan de haal gegaan en mogen zij zich aan het grote publiek laten horen. Het is dan ook tijd voor blues- en garagerock. Voor de eerste maal gaan de vuisten de lucht in en horen we een enthousiaste formatie aan het werk. The Ten Bells spelen eigen materiaal en hebben vandaag veel fans weten op te trommelen die in een The Ten Bells-outfit uit hun dak gaan. De band gaat daverend van start en speelt in een hoog tempo. Men trakteert de voorste rij bezoekers op bekertjes water en aan het einde van de set mogen we de eerste confettidouche van het festival noteren. Pinkpop is geopend!
In het voorste vak is het dringen geblazen. Helaas is dat niet allemaal voor James TW. Er worden bandjes uitgedeeld waarmee fans later op de dag het voorste vak in kunnen voor hoofdact Justin Bieber. Terwijl meiden gillend en huilend een polsbandje krijgen omgeschoven is de Britse singer-songwriter bezig aan zijn set. Singer-songwriters zijn veelvoudig aanwezig op deze editie van Pinkpop en het niveau van de teksten is behoorlijk wisselend. James TW duikt tekstueel niet de diepte in, maar zijn nummers weten wel wat tienerharten te raken en ook de cover van Natalie Imbruglia’s Torn pakt positief uit. Het absolute hoogtepunt is wel zijn single When You Love Someone, wat volop wordt meegezongen.
Pinkpop heeft dit jaar wat bands weten te strikken die al vaker hun weg naar Landgraaf hebben gevonden. Terwijl de zon flink zijn best doet rondom het 3FM-stage is het aan White Lies om ons toch in sombere sferen te krijgen. Met grauwe teksten en klanken die ons aan de postpunk van Joy Division doen denken bewijst de formatie zich wederom. White Lies is eigenlijk een band die je in het donker zou moeten zien, maar die plekken zijn vandaag voor andere acts gereserveerd. De formatie komt wat statisch over, maar speelt een oerdegelijke set, waarbij de bekendere nummers niet mogen ontbreken. Er wordt dan ook volop meegezongen op Farewell To The Fairground en To Lose My Life en zo blijkt dat de nummers van hun debuutalbum nog steeds een belangrijke rol spelen op de setlist. Tijdens de bekende nummers weet de band het publiek nog mee te krijgen, maar de zon heeft een slopend effect, waardoor velen zich in het gras parkeren en stilletjes ziet wat White Lies in petto heeft.
Op het hoofdpodium is het tijd voor een van de bekendste Nederlandse van het moment. Chef’Special heeft zich al keer op keer bewezen, maar op het grootste podium indruk maken is niet voor iedereen weggelegd. De band is de afgelopen jaren enorm gegroeid en tourde zelfs met Twenty One Pilots door de Verenigde Staten. Vandaag laten ze horen wat voor een feest de heren op poten kunnen zetten. Hits zoals Amigo, On Shoulders en Because I Love You worden uit volle borst meegezongen, maar Chef’Special laat het niet alleen bij een meezingspektakel. Men wil het publiek overrompelen met een bombastische show vol met dans  en vuurwerk. Pyro’s doen de wenkbrauwen schroeien en brengt het voorste vak naar het kookpunt. De band pakt de mogelijkheid om Nederland te laten zien wat ze in huis hebben met beide handen aan en weet het publiek een uur lang te boeien. Wat een energie! De toeschouwers mogen tijdens In Your Arms even naar adem happen en daarna weer voluit gaan tijdens Carnivore. De Cheffies hebben hun plek op het hoofdpodium dan ook meer dan verdiend!
Oh My God I Can’t Believe It… De Kaiser Chiefs zijn terug op Pinkpop. De band rondom zanger Ricky Wilson kennen we van de vele grote festivalhits en deze krijgen we op een presenteerblaadje aangereikt. De enthousiaste frontman weet wel hoe hij een feestje kan bouwen en van elke meezingen zijn de eerste tonen al voldoende om het publiek mee te krijgen. Wie heeft er dan ook niet al eens met een van de vele hits meegezongen? De band heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten en bracht vorig jaar een nieuw album uit, waarop men ook wat nieuwe stijlen heeft uitgeprobeerd, Bij het horen van deze vernieuwde Kaiser Chiefs reageert het publiek bij het 3FM-stage wat tammer. Het zijn vooral de oude hits van het Employment-album wat de massa doet springen. Een uur lang mogen we dan ook de longen uit ons lijf schreeuwen op Ruby Ruby Ruby Ruby Ruby… I Predict A Riot en al die anderen. De Kaiser Chiefs vervelen nooit!
Weinig bands kunnen zeggen dat ze later dit jaar vijf keer in een uitverkochte Ziggo Dome staan. De zegetocht van Kensington gaat maar voort. Vandaag mogen ze zich op het hoofdpodium van Pinkpop laten zien en al snel is duidelijk hoe populair de muziek van de heren uit Utrecht is. Het een na andere nummer wordt meegezongen en ook de Beliebers die al een hele tijd vooraan te vinden zijn zingen volop mee. Kensington heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot de grootste band van het land zonder hun stijl enigszins te hoeven veranderen. Men is als een blok gevallen voor Kensington en eigenlijk kun je simpelweg niet meer op deze heren heen. Op welke zender is niet hun muziek al eens voorbijgekomen. Misschien loert daar ook wel het gevaar. De stadionrock van Kensington is zo’n beetje wel op elk festival geweest en velen hebben de heren al vaker aan het werk gezien. Het is dan ook lastig om weer keer op keer nog te vernieuwen. Weet de band ook de komende jaren hun fans te behouden? Vandaag ligt het publiek nog allemaal aan hun voeten, Kensington domineert het Mainstage!
Fans van harde gitaren zijn vandaag op de proef gesteld, maar mogen tijdens Five Finger Death Punch helemaal losgaan. Daar waar bij het Mainstage veel gekleurde shirts staan te wachten is de shirtkleur bij Five Finger Death Punch overwegend zwart. De metalband uit de Verenigde Staten doet wolken boven Landgraaf samenkomen en het begint flink te regenen. De diehard fans laten zich niet wegjagen en zijn wel aan wat regenbuien gewend.  Zanger Moody is in goeden doen en samen met bassist Chris spelen ze geregeld met de camera. Het draait natuurlijk wel om de muziek en deze ia hard zonder oorverdovend te worden. Five Finger Death Punch weet exact deze balans te vinden, waardoor ze zelfs op de radio gedraaid worden. Vandaag spelen de Amerikanen een soort van best-of set waarbij er van elk album wel een paar nummers voorbij komen. Het publiek smult, mosht en brult graag een nummer zoals Burn MF mee. Ook de Bad Company-cover Bad Company valt in goede aarde en de oudere rockers in Landgraaf worden zo ook op hun wenken bediend. Five Finger Death Punch maakt er dan ook een spektakel van. De aanhoudende zware regenval begint wel parten te spelen en wie geen poncho bijheeft wordt drijf- en drijfnat. Heeft de band dan ook echt gewacht om Remember Everything te spelen? De tekstregel If I could hold back the rain, would you numb the pain” is wel heel toepasselijk. Five Finger Death Punch bewijst met dit nummer ook akoestisch hun mannetje te staan, maar waarom de band al voortijdig het podium verlaat is een raadsel. We hadden graag nog wat meer van deze heren gehoord….
Op het Mainstage is het vervolgens aan tieneridool Justin Bieber om de verwachtingen waar te maken. De jonge fans hebben de hele dag moeten wachten op hun held en hebben heel wat moeten trotseren, eerst de brandende zon en vervolgens de stromende regen. Ze verdienen dan ook een geweldige show, maar ook nu moeten ze nog even wachten. Zoals een echte ster betaamd komt Justin verlaat het podium op om zijn ding te komen doen. Maar ja, wat komt deze jonge Canadees eigenlijk in Landgraaf doen? Heeft hij eigenlijk wel enig idee waar hij eigenlijk is en wat er van hem wordt verwacht? De jonge fans heeft hij in zijn achterzak, maar zijn dancemoves komen wat ongeïnspireerd over en over zijn zangkwaliteiten valt nog minder te zeggen. Zingt hij eigenlijk wel? Soms denken we wel even zijn eigen stemgeluid te horen, maar het vermoeden dat we naar een bandje luisteren neemt per nummer nog meer toe. Nee, dit is niet de stadionact waar iedereen nog jarenlang met lof over praat. Dat mag ook over het vuurwerk gezegd worden wat bij Justin wordt afgevuurd. Net zoals de show van Justin Bieber beperkt het vuurwerk zich tot wat losse flodders.
 
De zeer matige performance van Justin Bieber wordt vervolgens meer dan goedgemaakt door DJ Martin Garrix. De beste DJ van de wereld weet wel hoe hij het publiek van voor- tot achteraan op het veld moet bereiken. Hij draait een energieke set, waarbij het niet alleen maar draait om zijn eigen beats en harde stampers. Vandaag draait hij tussen het geweld door ook hits zoals Seven Nation Army en One More Time. Het publiek is dan ook weer wakker geschud en er wordt volop gedanst en gekeken naar het mooie vuurwerk, waarmee de allereerste dag van Pinkpop wordt afgesloten!

Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl

Related posts

Master + Arroganz + Zeit -Elpee (Deinze, België) 12/06/2024

The Ruins Of Beverast – Wayfarer – Effenaar (Eindhoven) 12/06/2024

Freddie And The Vangrails + Röt Stewart – Aap (Gent, België) 07/06/2024