Pinkpop 2022: Zondag (Landgraaf) 19/06/2022

Na twee heel zonnige festivaldagen lijkt het erop dat de zondag van Pinkpop heel wat koeler zal zijn. Het is zelfs mogelijk dat er een druppeltje regen zou kunnenvallen. Het zou dan ook bijna als vanouds kunnen worden, een festivaldagje met wat neerslag. Festivalbezoekers smelten niet zo snel, vooralsnog hoeven we de poncho’s nog niet uit de tas te halen en mag ook op de derde dag in Landgraaf de zonnebrand niet vergeten worden.

Ook op de derde dag beginnen we weer in de Tent Stage, waar we getuige zijn van een ware singalong. Presentator Sander Ruijters heeft besloten om alvorens hij het optreden van Navarone mag aankondigen een ode te brengen aan Henny Vrienten, de overleden frontman van Doe Maar. Hij besluit om acapella Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar) in te zetten en het publiek zingt graag even met hem mee. Een dapper initiatief en daarnaast is het een mooie ode aan een band die in het verleden op Pinkpop heeft gestaan. Vervolgens zijn we getuige van een lang gekoesterde droom van Navarone: Spelen op Pinkpop! Op diverse sites wordt de Nijmeegse bandnaam al vaak genoemd als het gaat om Pinkpop. Wanneer worden ze eindelijk eens in de programmering opgenomen? Vandaag is dan eindelijk die dag en mogen Bram, Roman, Kees, Robin en Merijn aan Pinkpop bewijzen waarom zij absoluut niet op Pinkpop mogen ontbreken. In een showcase van ongeveer drie kwartier tonen de heren hun pure klasse en laten horen van alle markten thuis te zijn. Als de band Perfect Design heeft ingestart bestorm zanger Merijn het podium en meteen horen we de kenmerkende sterke vocalen van de frontman van Navarone. Na de catchy opener mag het Tent-stage genieten van rocknummer Snake en hoort men de bezwerende uithalen van de frontman en dito gitaarspel van gitarist Roman. De band grossiert in puntige songs en stevige hooks, het publiek deint vrolijk op en neer. Na het vele gitaargeweld neemt men met de single Wire even wat gas terug. Navarone wil met deze show werkelijk alles uit de kast toveren, zo komt tijdens Free Together gastsaxofonist Robert van Asseldonk de band versterken. Navarone schroomt het zelfs niet om een song met een flinke elektronische beat erin te knallen, ze hebben zoveel te geven vandaag. Zo laat men graag iedereen losgaan op rockmonster Cerberus en mag het publiek op afsluiter Lonely NIght nogmaals van zich laten horen! Navarone heeft zich met de showcase dan ook werkelijk aan heel Nederland laten zien!

Na dit gitaargeweld hebben we meteen de smaak te pakken en de gang van het Tent Stage naar het IBA Parkland Stage is dan ook gemakkelijk gemaakt. Daar mag Hardcorepunkband Turnstile de boel op stelten gaan zetten. Nadat er een nogal vroom intromuziekje heeft geklonken gaat het helemaal los op Pinkpop. We zien de eerste moshpits ontstaan, Turnstile zweept de boel continu op. Dat tempo laat men vervolgens ook weer rijkelijk vieren. Soms klinkt de Amerikaanse formatie weer net te poppy alvorens men toch weer de touwtjes weer strakker in handen neemt. Juist de spannende hooks en harde gitaarspel zijn oorstrelend, maar zijn soms van korte duur. Het publiek blijft op en neer springen, zelfs iets verder achteraan op het veld gaat het helemaal los, maar het lijkt lastig om de aandacht er continu bij te blijven houden. Gelukkig gooien ze nog wat extra olie op het vuur, waardoor de show alsnog tot een geslaagd einde komt. We willen dan ook heerlijk blijven stuiteren en misschien was net zoals bij Frank Carter & The Rattlesnakes een plekje in de tent een beter podium geweest voor deze heren. Het maakt de show veel intenser, maar uiteraard hoeven we daar niet zo zuur over te doen, Turnstile heeft ons weer een paar liter zweet gekost….

De Nijmeegse band De Staat is geen onbekende naam meer in Landgraaf. De heren zijn al vaker op het podium te zien geweest en hebben al menigmaal de nummer 1-positie behaald in de 3FM Festival Top 999. Dat wil echter niet zeggen dat De Staat simpelweg weer een standaard festivalsetje gaat spelen vandaag op het hoofdpodium van Pinkpop. De formatie rondom zanger Torre is altijd weer bezig om vernieuwingen door te voeren in hun show. Zo prijken er een viertal nieuwe nummers op de setlist, zijn er bepaalde effecten uit de show gehaald en juist weer vervangen door nieuwe trucs. De Staat blijft sleutelen aan hun show om het zo voor het publiek en voor zichzelf leuk te houden. Natuurlijk is zanger Torre heer en meester tijdens dit optreden. De zanger heeft een uitstraling waar je U tegen zegt, maar ook is er een grote rol weggelegd voor  bandlid Rocco die met regelmaat te gekken dansjes opvoert samen met kameraad Torre. De band zweept het publiek graag op om er samen een leuk uurtje van te maken. Zo hoort De Staat het publiek graag meezingen en dansen, men uit de hand van deze grootmeesters. Gaandeweg voert men het tempo en het volume aardig wat op. Tijdens Head On The Block is de opmars naar de climax al ingezet. Kitty Kitty is vervolgens al die overtreffende trap, maar als je Pinkpop echt in beweging wil krijgen hoef je het publiek allemaal rondjes te laten rennen…. WITCH DOCTOR…..!

Rockportaal meldt zich vandaag voor een laatste maal deze Pinkpop bij het Tent-stage, waar misschien wel de vreemde eend in de bijt op het podium zal komen staan. Naast de vele populaire namen durft Pinkpop ook wat andere acts neer te zetten en hoewel Interpol al een flink aantal jaar meegaat is het niet de bandnaam die bij iedereen iets doet rinkelen. Het is dan ook niet druk in de tent, maar de derde dag in Landgraaf is met duizenden bezoekers minder ook niet uitverkocht en aangezien ook nog eens men niet meer in de bloedhete zon hoeft te vertoeven is een plekje in het gras vandaag ook prima te doen. Interpol probeert vandaag Pinkpop onder te dompelen in donkere sferen met hun post-punkmuziek. Om de show meer in de juiste sfeer te krijgen hebben ze ook meteen de schermen een kleurenfilter meegegeven, alles blijkt te kloppen om het juiste gevoel te krijgen. Interpol is niet de band van de vele praatjes en gekke dansjes, men staat nagenoeg stil op het podium, maar wat klinkt het heerlijk. We hoeven niet altijd een groot spektakel te zien om te kunnen genieten. Naast nummers van de twee meest bekende albums Turn On The Bright Lights en Antics krijgen we vandaag ook alvast muziek te horen van het binnenkort te verschijnen album The Other Side Of Make-Believe. Natuurlijk zou deze show beter tot zijn recht komen als het vele malen donkerder is buiten dan nu, maar wat is het heerlijk om Evil, Obstacle 1 en Slow Hands weer te mogen horen! We zijn dan ook echt benieuwd naar het nieuwe album en een eventueel volgend bezoek van de Amerikanen aan Nederland.

Nadat we eerder vandaag getuige waren van gekke dansjes van De Staat is het vanavond aan het Pinkpoppubliek om even de heupen los te gooien. Pinkpop wordt een uur lang getrakteerd op funk-, disco- en soulklassiekers door Nile Rodgers & Chic. De naam Nile Rodgers zal niet bij iedereen meteen een belletje doen rinkelen, maar deze topproducer, songwriter en genadeloze gitarist werkte in het verleden al mee aan grote hits van David Bowie, Duran Duran, Diana Ross en vele anderen. De lijst met successen in eindeloos en vandaag bladert hij samen met zijn band Chic door het muzikale oeuvre. Het wordt dan ook een feest der herkenning. Nadat Chic eerst een paar eigen nummers heeft laten horen gaat de Nile Rodgers-jukebox aan. We swingen mee op I Want Your Love, I’m Coming Out, We Are Family, Material Girl en ga zo maar door. Chic verkeert in absolute topvorm en wat is Nile Rodgers een geweldige goede gitarist. Het lijkt allemaal zo simpel wat hij laat zien, maar menig muzikant kan hem echt niet evenaren. Daarnaast is Nile omringt door topmuzikanten en geweldige zangeressen, samen maakt men er een waar spektakel van. De show op Pinkpop krijgt zelfs een Hollands tintje, want niemand minder dan Candy Dulfer mag ook nog een nummer komen meespelen. De feestvreugde kan dan ook niet op en als de speeltijd er bijna opzit mogen we Nile Rodgers & Chic alleen maar dankbaar zijn voor de Good Times!

Het Deense Volbeat mag vandaag de laatste act zijn die op het IBA Parkland Stage mag aantreden. De band is immens populair in ons land, Volbeat verkoopt tegenwoordig zelfs een Ziggo Dome uit en vandaag krijgen we te horen waarom zij de ideale festivalact zijn. Met The Devil’s Bleeding Crown heeft de band ideale opener in handen en meteen schudden de hoofden van het publiek op en neer. Daarnaast horen we hoe frontman Michael zijn publiek opzweept en snel voor zich probeert te winnen. Of het dan ook slim is om misschien wel de grootste hit Lola Montez al heel vroeg in de set te laten passeren is discutabel. De menigte gaat uit zijn dak, er wordt tot ver achterin gedanst, maar voor velen lijkt dan ook al het hoogtepunt van de set bereikt. Gelukkig heeft Volbeat nog meer troeven in handen, zo is het altijd raak om Johnny Cash-cover Ring Of Fire te spelen en mag daarna het equivalent Sad Man’s Tongue niet ontbreken. Volbeat speelt een set waarin we van alles te horen krijgen, hetgeen de band al jaren doet. Men schuurt tegen alle stijlen aan, men ademt zowel de metal als de rock ’n roll, maar schuwt het ook niet om poppy en groovy te willen zijn. Hierdoor is er voor elk wat wils tijdens deze show. Misschien zijn we wat verwend, maar waarom zien we slechts vlammen tijdens de visuals en geen pyro’s? Een extra showelement zou namelijk niet misstaan. Volbeat is bezig aan hun laatste optreden voordat de heren weer naar hun thuisland terugkeren en geven op Pinkpop nog even alles tijdens afsluiter Still Counting… en het publiek kan dan niet achterblijven….

Er is in  Landgraaf altijd discussie als het gaat om de headlinerposities. Met namen als Metallica en Pearl Jam kan men bijna niets verkeerd doen, maar ook over deze namen wordt al geklaagd dat ze er alweer staan en de organisatie wel eens naar vernieuwende namen mag kijken. Een van die nieuwe namen die op diverse festivals de headlinerspot te pakken heeft is Imagine Dragons. De Amerikanen stonden al eens eerder op Pinkpop en vandaag mogen ze het festival gaan afsluiten. Imagine Dragons heeft de afgelopen tijd al heel wat hits op hun conto staan en schroomt het niet om deze meteen over de festivalweide te doen klinken. Niet langzaam wachten en ze er dan inknallen, nee meteen het publiek overdonderen en inpalmen. De vele singles hebben een positieve uitwerking, de massa zingt enthousiast mee en kijkt toe hoe zanger Dan graag wat te vertellen heeft, maar dan zakt de aandacht van de show toch al snel even weg. De band heeft verzuimd om goed te doseren en als dan ook na een tijdje een akoestisch blokje wordt ingezet worden we weer even bij de les gehaald. Zo gaat ballad Next To Me erin voor zoete koek en blijkt het meezingen op Alphaville-cover Forever Young een eitje, maar is dit hoe een Pinkpopafsluiter de show moet redden? Ergens lijkt dit op de headlinershow van Mumford & Sons die ook maar nier van de grond wou komen. Daarnaast is een speeltijd van twee uur behoorlijk lang voor een band die voor een festival nog net te kort komt.

In het tweede gedeelte van de show hebben Imagine Dragons nog een paar hits op het menu staan, waardoor de show nog een opleving krijgt. Juichen op Whatever It Takes is geen probleem, meebrullen op Demons kunnen we allemaal, maar dan zitten we eigenlijk nog te wachten op die allergrootste hit van de Amerikanen. Als de CO2-kanonnen al menigmaal hun werk hebben gedaan en er het nodige confetti het publiek is ingeslingerd wordt op subtiele wijzen Radioactive ingezet. Voor een laatste maal mag Pinkpop zich laten horen, maar een echt festivalanthem zal deze band niet snel op zijn naam schrijven.

Rockportaal heeft drie dagen lang mogen genieten van het vernieuwde Pinkpop. Het zag enorm veel optredens, genoot vol overgave  en is het immer eens met de afsluitende muziek die tijdens het traditionele vuurwerk klinkt. All You Need Is Love mag natuurlijk niet ontbreken en met een tevreden gevoel keren we huiswaarts. Toch wel met een raar gevoel… normaal gesproken horen we de stem van Jan Smeets nog een aantal feitjes opratelen en nieuwsberichten doorgeven. In onze hoofden kunnen we deze dingen wel dromen, maar zoals veel veranderingen op het festival zullen we hier ook wel weer aan wennen. Wie weet hoe het er namelijk volgend jaar weer uit gaat zien! We zijn benieuwd, Pinkpop bedankt voor je gastvrijheid!

Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.n

 

Related posts

Master + Arroganz + Zeit -Elpee (Deinze, België) 12/06/2024

The Ruins Of Beverast – Wayfarer – Effenaar (Eindhoven) 12/06/2024

Freddie And The Vangrails + Röt Stewart – Aap (Gent, België) 07/06/2024