Home » Porcupine Tree kondigt live document Closure/Continuation.live. aan.

Porcupine Tree kondigt live document Closure/Continuation.live. aan.

door Maurice van der Zalm
780 views 4 minuten leestijd

Vorig jaar juni bracht de Engelse prog rock-legende Porcupine Tree na een afwezigheid van maar liefst dertien jaar eindelijk weer een nieuw studio-album uit getiteld ‘Closure/Continuation’ (de opvolger van ‘The Incident’ uit 2009), dat op de eerste plaats van de Nederlandse album chart binnenkwam. Bovendien gaf de band dat jaar ook weer voor het eerst sinds oktober 2010 een concert in Nederland: op maandag 7 november in een uitverkochte Ziggo Dome te Amsterdam als enige Benelux show. Deze even avontuurlijke als zinderende show wordt nu op vrijdag 8 december door Music For Nations (/Sony Music) als prachtig live-document digitaal, op vinyl en als Blu-Ray CD-DVD boxset uitgebracht.

‘Closure/Continuation.Live.’ is een perfecte audiovisuele weergave van de triomfantelijke terugkeer van Porcupine Tree op het podium. De luisteraar/kijker ervaart de hele show alsof hij zelf op het podium staat terwijl de band zijn setlist met “hits” (die volgens Steven Wilson geen hits zijn maar “een volkslied uit een alternatief universum”) energiek en technisch perfect uitvoert om de 17.000 uitzinnige bezoekers naar een absolute climax te leiden. Steven Wilson, Richard Barbieri en Gavin Harrison – aangevuld met de toerende muzikanten Randy McStine (gitaar) en bassist Nate Navarro – spelen tijdens deze show een groot deel van Porcupine Tree’s reüniealbum uit 2022, naast klassiekers en publieksfavorieten als ‘Trains’, ‘Fear of a Blank Planet’ en ‘Anesthetize’.

TRACK LISTING

1. Blackest Eyes

2. Harridan

3. Of the New Day

4. Rats Return

5. Even Less

6. Drown With Me

7. Dignity

8. The Sound Of Muzak

9. Last Chance To Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled

10. Chimera’s Wreck

11. Fear of a Blank Planet

12. Buying New Soul

13. Walk The Plank

14. Sentimental

15. Herd Culling

16. Anesthetize

17. I Drive The Hearse

18. Sleep Together

19. Collapse the Light Into Earth

20. Halo

21. Trains

In 2010 nam Porcupine Tree een pauze na zijn grootste headline show ooit in de Royal Albert Hall in Londen te hebben gespeeld. Op dat moment was het vooral een internationaal gevierde en gelauwerde cultband die al twee decennia lang wereldwijd werd vereerd door loyale fans en vooral geliefd was vanwege zijn unieke en genre-overschrijdende muziek.

Maar tegen de tijd dat Porcupine Tree in 2021 zijn terugkeer aankondigt, liggen de kaarten echter geheel anders. De PT-cultus is enorm gegroeid en de wereldwijde fanbasis is in euforische staat als het nieuwe en wereldwijd bejubelde (11e) album ‘Closure/Continuation’ uitkomt en wereldwijd hoog binnen de albumlijsten in schiet (o.a. nummer 1 in Nederland en Duitsland, en nummer 2 in eigen land UK). Met de daaropvolgende arenatour doorkruist Porcupine Tree vier continenten en speelt voor bijna 200.000 mensen, van wie velen de band nooit eerder zagen. Elke avond speelt de band bijna drie uur en put uit een diepe, rijke catalogus die de afgelopen tien jaar daarvoor sluimerend en onaangeroerd heeft gelegen. De reacties van fans, critici en collega-muzikanten zijn niets minder dan extatisch.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00