Home » Praying Mantis – Keep It Alive

Praying Mantis – Keep It Alive

door Maurice van der Zalm
356 views 2 minuten leestijd

Ruim veertig jaar geleden startten de gebroeders Troy (Tino en Chris) de band Praying Mantis. In de eerste veertig jaar versleten ze bijna net zoveel bandleden, maar de bezetting is de laatste vijf jaar, met het toetreden van John “Jaycee” Cuijpers (zang) en Hans in ’T Zandt (drums/zang), stabiel te noemen. In deze bezetting leverde de band de album Legacy (2015) en Gravity (2018) af. Twee albums die beide het karakteristieke tijdloze hardrockgeluid van Praying Mantis bevatten.
Het livealbum Keep It Alive dat deze maand verscheen bij Frontiers Records is een registratie van  het concert dat Praying Mantis gaf tijdens het Frontiers Rock Festival V in Milaan op 28 april 2018. Een optreden dat viel in de Gravitytour. Omdat het een festivaloptreden betreft, heeft de band er wellicht bewust voor gekozen om tijdens dit optreden een dwarsdoorsnede te presenteren van de complete discografie van de band. Van het laatste album Gravity worden slechts de composities Keep It Alive en Mantis Anthem gespeeld. Maar dan wel met verve, want op dit album is een band te horen die een goed geluid neerzet en zijn sporen ruim verdiend heeft.
Naast Keep It Alive en Mantis Anthem wordt het aanwezige enthousiaste publiek verder getrakteerd op composities van de album Captured Alive In Tokyo City (1996; Captured City), Time Tells No Lies (1981; Panic In The Streets en Children Of The Earth); Sanctuary (2009; Highway), Legacy (2015; Believable en Fight For Your Honour), A Cry For The New World (1993; Dream On) en Predator In Disguise (1991; Time Slipping Away).
Het geluid op Keep It Alive heeft een mooi vol karakter en zowel de drumpartijen als de heerlijke gitaarmelodieën zijn mooi vol geproduceerd. Wat betreft de zang zit het ook helemaal snor. Dat Jaycee kon zingen is reeds bekend. De keren dat ik hem live hoorde zingen was bij de concerten van Ayreon de afgelopen jaren. Hij mag dan misschien klein van stuk zijn. Op het podium straalt hij één brok kracht en energie uit en weet hij met zijn stemgeluid een zaal omver te blazen.
Ook op Keep It Alive is dat dus goed te horen. Hij wordt daarbij ondersteund door een stel muzikanten die de muzikale ervaring sterk inzetten op de begeleiding.
Het duurt echter maar tien composities. Tien composities die wel een mooi beeld schetsen van het complete oeuvre van de band en van begin tot eind een tijdloos beeld neerzetten van hoe degelijke old-school hardrock gespeeld dient te worden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00