Raven – Leave 'Em Bleeding

In 2020 bracht Raven hun veertiende studio album “Metal City” uit. Dit album werd goed ontvangen en viel goed in de smaak. Na een goed album van een band hoop je altijd op meer. Ondanks dat er nog geen nieuw studio album aan lijkt te komen, kunnen we in de tussentijd wel genieten van het nieuwe compilatie album: Leave ‘Em Bleeding.

Gallagher’s herkenbare vocalen zijn al snel te horen zodra ik op play druk. Dit is het nummer “Top of the Mountain” wat al te horen was op voorgaand studio album “Metal City”. Dit is een van mijn favoriete nummers van dat album en is een logische opener voor de compilatie. Wie niet genoeg kon krijgen van het vorige album kan ook het nummer “Metal City” weer horen. Wederom een van de hoogtepunten van het vorige studio album. Stevige instrumentalen met een zanger die het talent nooit verleerd is. Daarnaast ook catchy. Ook het nummer “The Power” stond op het vorige album.

“Destroy All Monsters” is de naam van een Godzilla film, maar ook het tweede live album van de band wat in 1996 uitkwam, een jaar na de show in Tokyo. De band kinkt energiek, speelt strak en het feit dat dit nummer in het land waar Godzilla woont is opgenomen voegt toch wat betekenis toe. Overigens was dit nummer net zoals het vijfde nummer op de compilatie, “Battle March / Tank Treads (The Blood Runs Red)” te vinden op “ExtermiNation”, het dertiende album van de band. Wie nog even de energie van deze Britse gasten wil horen zal niet kunnen stoppen met headbangen bij “Crash Bang Wallop”, een energiek live nummer wat eerder al verscheen op de gelijknamige EP. Dit laat Raven van hun beste kant zien, aangezien ze live op hun best zijn. Overigens is dit de versie van live plaat “Screaming Murder Death From Above”.

Vervolgens zijn de twee nummers “Necessary Evil” en “Space Station #5” aan de beurt. Beide afkomstig van een van mijn persoonlijke favoriete albums van de band: “Walk Through Fire”. “Space Station #5” is origineel van Montrose (met Sammy Hagar). Met deze cover bewijst Raven maar al te goed hoe ze een cover eigen kunnen maken. Vanaf het openingriff is het headbangen geblazen. Wederom een fantastisch vocaal optreden van John Gallagher. We krijgen nog een nummer van “ExtermiNation” te horen. Een stevig nummer genaamd “Malice In Geordieland”. Dit was origineel een bonus track. Na een stukje gesproken intro wordt de kamer gevuld met stevige riffs en energieke vocalen.

Vervolgens hoor ik een maar al te bekend riff. Dit is namelijk de cover die Raven deed van Thin Lizzy’s Bad Reputation. Een waardig eerbetoon aan mijn favoriete Ieren. Dit nummer is afkomstig van “Party Killers”, het cover album wat de band in 2015 uitbracht. Toen ik de titel “Rock This Town” zag had ik even tijd nodig de link met het nummer van het Metal City album te leggen. Ik dacht meteen aan de Stray Cats eerlijk gezegd. Dit is een nummer wat me eigenlijk niet echt bij is gebleven. Geen verkeerd nummer, maar niet zozeer een van hun sterkste momenten. Over afluister “Stay Hard” kan ik dat absoluut niet zeggen. Wederom een ijzersterk en vooral energiek live nummer. Misschien geen hele goede opname, maar wel duidelijk hoe goed de band live speelt. Jammer dat dit de afsluiter van het album is. Ook dit nummer smaakt naar meer. Hopelijk krijgen we snel weer een gloednieuw studio album van de band, tot die tijd is dit een goede manier om wat nummers van de recente Raven albums te herontdekken.

Related posts

Hawkwind – Stories From Space and Time

Benighted – Ekbom

Heleven – New Horizons part 2