Home » Red Eleven – Fueled By Fire

Red Eleven – Fueled By Fire

door Maurice van der Zalm
92 views 2 minuten leestijd

Het Finse Red Eleven is afgelopen week de markt op gekomen met een EP met daarop vijf composities. Drie daarvan zijn als single al eerder naar voren gebracht. Op de Ep is drummer Pasi Pasanen nog op drums te horen, maar inmiddels heeft hij begin dit jaar de band verlaten en zijn stokken overgedragen aan Samuli Saari.
Het algemene geluid van Red Eleven is niet heel gemakkelijk te omschrijven omdat de band diverse stijlen hanteert bij het schrijven van de composities. You’ve Been Warned en Back In Time liggen prettig in het gehoor en schurken aan de Amerikaanse rockcultuur. Hoewel You’ve Been Warned vrij easy is, is het geluid op enige momenten gelukkig wel wat gepeperd mede door de meer krachtige zang die naast het algemeen helderen en prettige stemgeluid even wat extra’s toevoegt. Ook Back In Time volgt deze ingeslagen weg, maar Redneck’s Promised Land verbaast meteen bij de start met de inbreng van de banjo. Dit wat luchtige geluid wordt gevolgd door een loodzware riff die in een traag tempo een southern blueskant op gaat. In de coupletten klinkt de zang relatief zachter, terwijl de coupletten wat sterker zijn aangezet. Wat continu op de achtergrond blijft doorwalsen is de extreme ritmesectie die het geheel zwaar aanzet.
Met Again komt er duidelijk weer wat meer tempo naar voren. Een heerlijk nummer dat zich al gauw nestelt in je hoofd en dat komt mede door het sterke refrein. Qua zang laat Red Eleven al horen dat ze wel wat in hun mars hebben, maar in Red Eleven gaat het stemgeluid richting de zang van Faith No More in de beginjaren. Red Eleven klinkt in Again dan ook meer als Mike Patton dat hij zelf tegenwoordig doet.
In de afsluiter Last Call gooit Red Eleven het weer over een andere boeg. Deze compositie klinkt als een goede unpluggedcompositie zoals ze in de jaren negentig bijna klakkeloos op de markt werden gegooid. Kwalitatief doet bovenstaande zin echter deze compositie tekort. Het akoestische gitaargeluid is goed neergezet en de basis stuwt het geheel netjes vooruit terwijl het nummer lekker voorbij glijdt.
Fueled By Fire is daarmee een zeer veelzijdige EP geworden waar enerzijds veel invloeden en stijlen verwerkt zijn, maar anderzijds kwalitatief consistent zijn in de uitvoering. De vijf composities spreken enorm aan en de veelzijdigheid van stijlen is zeker niet storend. Gewoon genieten van goede Finse muzikanten die niet echt Finse muziek schrijven.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00