Home » Refused – The Malignant Fire (EP)

Refused – The Malignant Fire (EP)

door Jochem van der Steen
188 views 2 minuten leestijd

We kunnen wel stellen dat de status van Zweedse hardcore band Refused legendarisch is. Begonnen als meer standaard harcore band vervlochten ze in invloeden van jazz, electronische en ambient muziekk in hun sound in latere jaren. Hun boodschap, politiek van aard en veganistische ideologie maakte altijd een belangrijk deel uit van hun optredens. Daarnaast mag het opvallend genoemd worden dat ze niet dol waren op mosh pits tijdens hun shows. Je zou ze “the thinking man’s hardcore band” kunnen noemen.
De Zweden zijn terug met een nieuwe EP. Naast de onlangs uitgebrachte single Born On The Outs treffen we op de EP  de single Malfire  van het War Music album aan en 3 nieuwe songs. Born On The Outs is een cover van Swedish House Mafia song Greyhound. Het bijzondere is, dat dat een instrumentaal nummer is dat Refused nu van tekst heeft voorzien. Dus ja, je hoort hier een dance geluid in terug. Geen paniek, er is wel een beetje hardcore venijn aan toegevoegd.
Malfire zou zomaar op 3FM kunnen belanden! Het grootste deel van het nummer zijn de vocals clean en zelfs catchy. Invloeden van indie pop zijn duidelijk hoorbaar. Dat is in mindere mate ook het geval voor Organic Organic Organic (Go Fuck Yourself). Faceless Corporate Violence heeft meer power en is voorbode van het afsluitende nummer,  Jackals Can’t Be Bothered To Dream. Dit is absoluut mijn favoriete track van de EP en  laat horen waar een bands als Boysetsfire de mosterd vandaan haalde. De getormenteerde vocals van Dennis Lyxzén over de polyritmische riffs staan als een huis en zorgen dat het, ongetwijfeld hardste, nummer steeds boeiend blijft.
Geen plaat voor de verstokte fans van ouderwetse hardcore.  Liefhebbers van avontuurlijke post hardcore of gewoon intelligente, moderne stevig muziek moeten dit zeker eens luisteren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00