Home » Rockportaal blikt vooruit: Pinkpop 2016: Vrijdag

Rockportaal blikt vooruit: Pinkpop 2016: Vrijdag

door Maurice Tonies
85 views 7 minuten leestijd

PinkpopvrijdagschemaHet is alweer bijna zover! In juni vindt de 47e editie van Pinkpop plaats. Over de lineup hoeven ze in Limburg niet te klagen, want de organisatie heeft heel wat mooie namen weten te strikken. Onlangs is ook het tijdschema bekendgemaakt, zodat iedereen kan gaan kijken hoe men het Pinkpopweekend gaat invullen. Waar mag men absoluut niet ontbreken? Rockportaal.nl is alvast in de lineup voor vrijdag 10 juni gedoken. Waar moet je zeker bij zijn? 
Elk jaar mag een band zich in de picture spelen door mee te doen aan de Nu Of Nooit-wedstrijd. De hoofdprijs is niet mis, het mogen openen van Pinkpop. Ditmaal is de eer gevallen op Storsky. Deze band mag op het Brand Bier Stage de eerste tonen van het festival doen klinken en deze rockmachine zou zowaar een van de aangename verrassingen van het festival kunnen worden. De band laat zich graag inspireren door Jack White, Them Crooked Vultures en Queens of the Stone Age. Met zo’n inspiratiebronnen kan men wel indenken hoe het live gaat klinken. Een volle tent zou dan ook niet misstaan.
CommonLinnetsMet het blokkenschema in de hand moet men soms keuzes maken. Zo kan men op het hoofdpodium genieten van de kunsten van Ilse DeLange en haar Common Linnets en tegelijkertijd staan The Struts op het podium van Stage 4. The Common Linnets behaalden het grootste succes met Calm Before The Storm, waarmee ze op het Songfestival een tweede plek veroverden. Deze formatie speelt muziek met een hoog countrygehalte. Wie dan ook denkt dat er nummers van Ilse DeLange op de setlist staan komt bedrogen uit. Ja! Ilse zit bij The Common Linnets, maar doet op het podium dan toch net wat anders. Wie deze stijl niet zo interessant vindt moet zeker bij The Struts gaan kijken. Op het Stage 4 gaan deze heren helemaal los en zwepen het publiek op met hun indie-rock. Deze Britten stonden al eens in het voorprogramma van The Rolling Stones. Deze grootheden zijn er echter dit jaar niet bij….
Lukas Graham leverde met 7 Years meteen een grote hit af en met zijn onlangs verschenen album Lukas Graham liet hij horen nog veel meer in zijn mars te hebben. Naast de poppy hit 7 Years blijkt dat er een flinke dosis soul zit bij deze Deense formatie. Het is dus veel meer dan alleen maar een singer-songwriter, zoals men wel zou kunnen vermoeden. Het zal ongetwijfeld druk worden in het Brand Bier Stage, want dat is de plek waar het voor hem en zijn band moet gaan gebeuren, waarbij de hit vast en zeker tot het laatst zal worden bewaard. Liefhebbers van het echte gitaarwerk vinden we terug bij Gary Clark Jr. Deze bluesman uit Texas weet al jaren het publiek te vermaken met zijn kunsten en zelfs wordt hij al vergeleken met Jimi Hendrix. Gary Clark Jr zoekt graag de randjes op qua stijlen en mengt Blues, Rock, Soul en Funk waardoor het publiek veel krijgt voorgeschoteld. Zijn geweldige gitaarspel is eigenlijk al genoeg de moeite waard om een bezoekje aan het 3FM podium te komen brengen.
Bastille - Bad BloodBastille zorgt vandaag voor het grote meezingen op het hoofdpodium in Landgraaf. De band heeft sinds het verschijnen van Bad Blood in 2013 alleen maar gespeeld en de vele podia op zijn kop gezet. Wie kent ondertussen niet de hits Things We Lost In The Fire, Laura Palmer en Pompeii? Afgelopen jaar wisten de mannen het publiek op Lowlands te doen springen en meebrullen. Het grote veld op Pinkpop zal ook snel worden ingepakt door Bastille, maar eigenlijk zitten we wel te wachten op wat nieuws. Wie weet krijgt Pinkpop de primeur van wat nieuw materiaal?
Op Pinkpop mag nieuw talent ook niet ontbreken en zo is er ruimte voor Years & Years en ook voor James Bay. Beide artiesten zullen menig jong vrouwenhart sneller doen kloppen en elk doet dat in een eigen genre. Zo zal Years & Years de menigte bespelen met King, Desire en andere hits van het album Communion en bewijzen dat electro nog echt niet afgeschreven is. Hopelijk zijn de vocalen wel iets beter dan vorig jaar op Lowlands, want toen liet de zanger her en der toch wel een steekje vallen. Dat kan overigens niet worden gezegd voor James Bay. De zanger werd binnen een korte tijd razend populair en iedereen kent hem dan ook als de zanger met de hoed. Voor het hoofdpodium wordt het dan ook wegsmelten met Let It Go, Hold Back The River en If You Ever Want To Be In Love. Overal wist deze jonge zanger te imponeren en hopelijk is het grote podium in Landgraaf nog geen stapje te groot.
De Staat - OHet echte feest op vrijdag verdeelt zich op vrijdagavond in twee kampen. Zo zal de tent van het Brand Bier Stage ongetwijfeld uitpuilen als De Staat zal gaan beginnen. Een van de grootste bands van het moment staan daar geprogrammeerd en wie de band de afgelopen tijd een beetje gevolgd heeft weet dat het keer op keer een gekkenhuis is. Uitverkochte clubshows, ramvolle tenten en dan ook nog eens supportact zijn bij Muse, het kan niet op. Sinds het uitbrengen van het album O is de band bezig aan de zoveelste comeback die maar grootser en grootser wordt. Hopelijk zal iedereen kunnen dansen in de volle tent en zien we later mooie filmpjes van een ronddraaiende massa op Witch Doctor. Pinkpop gaat op vrijdag aardig in de Lowlandsherhaling. Zo zien we vandaag Bear’s Den, James Bay, Bastille , Years & Years en ook de mannen van Major Lazer zijn present. Al lang geen onbekende naam meer in het circuit en een garantie tot een groot dansspektakel. Wat halen ze dit keer uit de kast? Welke gastartiesten komen er ineens langs? Vorig jaar op Lowlands wist men allerlei oude klassiekers uit de hoed te toveren en deze te mengen tussen hun eigen nummers…. So… Watch out for this…. …and lean on…..
THCP - The GetawayOnlangs verscheen Dark Necessities, de nieuwe single van de Red Hot Chili Peppers en dit jaar maken deze heren hun terugkeer op het podium van Pinkpop. Velen kijken dan ook al reikhalzend uit naar het nieuwe album The Getaway en vooral naar de kunsten van deze band. Wat krijgen we ditmaal voor onze kiezen? Een best-of set aangevuld met een paar nieuwe nummers? Of gaan Flea, Anthony, Chad en Josh aan het jammen en spelen ze af en toe een hit? Hoe is het met zanger Anthony, want zijn stem kan ook heel wisselend zijn en onlangs moest de band nog een optreden afblazen vanwege een buikgriep. Er kan van alles gebeuren, maar graag gaan we voor optie A, een best-of met wat nieuwe nummers. Wie wil er niet genieten van Under The Bridge, Californication, Scar Tissue, Suck My Kiss en nog helemaal los gaan op Give It Away? Als de heren in vorm zijn zal het veld totaal uit zijn dak gaan en hiermee de ietwat mindere show in Landgraaf in 2006 doen vergeten……
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00