Home » Rockportaal blikt vooruit: Pinkpop 2016: Zaterdag

Rockportaal blikt vooruit: Pinkpop 2016: Zaterdag

door Maurice Tonies
357 views 8 minuten leestijd

PinkpopzaterdagschemaDe zaterdag van Pinkpop is een dag vol dilemma’s. Met het blokkenschema in de hand zal men toch keuzes moeten gaan maken. Op deze manier worden vriendengroepen uiteen gespleten en maakt men onderling afspraken waar men elkaar weer gaat treffen. Op muzikaal gebied is er heel wat te kiezen vandaag. Een bomvol programma met de nodige variatie. Tijd om rustig in het gras te parkeren is er niet bij. Rockportaal blikt alvast vooruit en neemt je mee naar zaterdag 11 juni.
De Belgische festivals hebben al aangekondigd extra controles te houden. Uit voorzorg wordt men strenger gefouilleerd en dit kan langere rijen opleveren. Mocht dit alsnog ook op Pinkpop gaan gebeuren dan dient men echt op tijd aanwezig te zijn om vervolgens Imelda May te kunnen aanschouwen. Op het 3FM-podium wordt geopend met een flinke dosis rockabilly. De Ierse zangeres zal daar haar vrolijke klanken doen horen en dat is eigenlijk geen verkeerde opener. Zo komt iedereen meteen in een juiste festivalstemming, alhoewel ze ook wel een latere spot had verdiend. Dat mag ook gezegd worden voor The Sore Losers. Ze staan dan wel op het affiche, maar mogen zich laten zien op het minst populaire podium Stage 4. Het ging aan het begin vrij hard met de carriere van The Sore Losers en blijken met hun alternatieve rock toch weer van vooraf aan te moeten beginnen. Maar de weg naar boven is weer gevonden. Met het heerlijke rauwe album Skydogs weten ze vast wat bezoekers te trekken. Terug naar het rockgeluid van de jaren ’70!
Lucas Hamming - HamVervolgens nadert het eerste keuzemoment van de dag. Lucas Hamming, de huisband van het afgelopen seizoen van DWDD heeft zich behoorlijk in de picture gespeeld. Zijn album HAM werd goed ontvangen en ook mocht hij zelfs mee als supportact bij de Stereophonics. De vele optredens leveren hem de nodige podiumervaring en in het Brand Bier Stage zal hij zich prima thuis voelen. Zijn catchy liedjes en hardere rock zorgen voor een mooie variatie. Liefhebbers van het hardere werk zullen het niet moeilijk hebben met kiezen, die staan met z’n allen bij Halestorm.  Wie wil niet bulderende frontvrouwe Lizzy aan het werk zien en genieten van scheurende gitaren? Ook de snoeiharde drums zullen het publiek op Pinkpop goed wakker schudden als deze nog moeten bijkomen van een eerste festivaldag. Het zal er dan ook ruig aan toe gaan op het 3FM-stage!
Het hoofdpodium van Pinkpop kent de nodige variatie. Zo is er ruimte voor singer-songwriters en ook voor de nodige soul en jazz. Zanger James Morrison mag op het grootste podium zijn kunsten vertonen en de zanger bracht afgelopen jaar het album Higher Than Here uit, wat overigens niet heel veel deed in de hitlijsten. Hij zal het vandaag dan ook moeten hebben van zijn oude hits zoals You Give Me Something, Nothing Ever Hurt Like You en Broken Strings.  Daarnaast zullen er nog een paar nieuwe nummers op het menu staan, maar de vraag waarom deze artiest op het hoofdpodium staat is niet geheel vreemd. Dat geldt ook voor zangeres Lianne La Havas. Dit jazztalent brak door met Is Your Love Big Enough en was al menigmaal in Nederland te vinden. In een tent of op North Sea Jazz komt haar muziek het beste over en de vrees bestaat dat het optreden over het grote veld een beetje wegebt. Wel heeft ze de mazzel dat haar huidige single Tokyo het erg goed doet en deze zal dan ook op deze Pinkpopzaterdag niet ontbreken. Wie dan ook haar muziek niet zo goed kent zal even een herkenningsmomentje hebben.
Matt - CatchDe naam Matt Simons begint steeds bekender te worden en Nederland ligt aan de voeten van deze charmante Amerikaan. Hij speelde zich al eens in the picture doordat With You werd gebruikt in Goede Tijden Slechte Tijden, maar anno 2016 kent iedereen hem van zijn nummer Catch & Release. De jongens van Deepend gingen met dit nummer aan de slag en de remix is niet meer weg te slaan van de diverse radiostations. Dit kan ook gezegd worden voor Matt Simons die in Nederland overal volle zalen trekt. Dat is niet geheel onterecht. Zijn sterke songs zorgen ervoor dat je blijft luisteren en de 3FM-stage zal dan ook ramvol staan als deze artiest aantreedt. Liefhebbers van gitaren staan daarentegen weer bij Skillet. Deze Christian-rockband mag op het 3FM-podium aantreden en zal daar de oude hits en af en toe wat nieuwere nummers laten klinken. Dit doet men praktisch overal en ook zal het katholieke zuiden de naam van Jezus met regelmaat te horen krijgen. Skillet heeft in Nederland een goede reputatie en zette eerder al een volle 013 en Fortarock op zijn kop. Sindsdien is de band niet meer in ons land gesignaleerd en is het hoog tijd om dat weer in te halen.
Waarom Ghost niet op het hoofdpodium staat blijft een raadsel. De winnaars van een Grammy stonden al eens eerder op Pinkpop en moesten toen genoegen nemen met een plek in de tent, die werkelijk uitpuilde. Op de dag waarop een grote harde naam het festival afsluit had dit een mooie voorbode mogen zijn. Zo had men er een echt gitarenpodium van kunnen maken, net zoals men jaren terug ook al deed. Alleen al de zanger Papa Emeritus III is de moeite waard om een kijkje te komen nemen. Hij is alleen niet zo heilig zoals hij er uit ziet en predikt wat minder. Samen met zijn Nameless Ghouls mag hij de boel een uur lang in vuur en vlam zetten. Heavy muziek alom en daardoor heen sijpelt nog een kerkorgeltje. Eerder trad de band nog op in monnikenpijen, maar deze act is alweer passé. Het draait om de strakke riffs en de vuisten mogen dan ook vandaag in de lucht.
Doe MaarEn dan mag de klok even terug in de tijd. We schrijven het jaar 1983 en een jonge boyband wordt bekogeld met appels op Pinkpop, wat toen nog Geleen gehouden werd. Deze jongens waren toen enorm populair en wisten toen eigenlijk nog niet wat hen overkwam. Anno 2016 bestaat deze band nog steeds, alhoewel Doe Maar wel met regelmaat aankondigde voor een laatste keer te hebben gespeeld. Deze heren zijn simpelweg niet te stoppen en ook vandaag wordt het meezingen op 32 Jaar, Belle Helene, Is Dit Alles en alle andere hits die in de loop der jaren zijn uitgebracht. Een opmerkelijke boeking voor Pinkpop, maar aangezien de heren ook een Ziggodome meerdere malen kunnen vullen past het ook wel weer bij Pinkpop. Waar velen ook naar uit kijken is de show van Puscifer. Deze band rondom zanger Maynard James Keenan schijnt ook wel een synoniem te zijn voor zijn solo-werk. Alles wat deze markante zanger aanraakt wordt hoog aangeschreven. Voorlopig is hij nog niet druk bezig met zijn andere band Tool en staat hij vandaag met Puscifer op de bühne. Het is complexe muziek en behoort dan ook niet tot de alledaagse muziek.  Maynard neemt de bezoekers dan ook graag mee op een experimentele trip vol met beats, vage achtergrondkoortjes en nog vreemdere frontman.
RammsteinDe absolute reden waarom bezoekers vandaag in Landgraaf zijn is Rammstein. De Duitse grootmacht zal het hoofdpodium doen omtoveren in een gigantische vlammenzee. Geen enkele andere act haalt zo’n grote trucs uit met vuur dan Rammstein. Al jarenlang weet men het publiek te vermaken met allerlei capriolen. De trukendoos mag dan ook weer open en wat gaan de heren vandaag allemaal ons voorschotelen. Heeft men ondertussen alweer een nieuwe show bedacht of wordt het een best-of waarbij we het beste van de afgelopen jaren te zien krijgen. Dit geldt natuurlijk ook voor de muziek, waarbij iedereen graag uit volle borst met Du Hast, Feuer Frei, Amerika, Buck Dich en Sonne meebrult. Frontman Till Lindemann zal Pinkpop uit zijn hand laten eten en ondertussen zal toetsenist Christian wel weer het onderspit moeten delven. Keer op keer moet de band hem weer hebben door hem in vuur en vlam te zetten. Pinkpop mag zich dan ook gaan opmaken voor een groots spektakel waarbij het vooraan erg warm zal worden en er achteraan op het veld alsnog wat te zien valt. Keer op keer bewijzen ze hun kunsten opnieuw en is het ook een absolute must om te mogen aanschouwen!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00