Home » Ruv – U

Ruv – U

door Edwin Knip
96 views 2 minuten leestijd

Het onvermijdelijke en uitstekende vervolg op het mini-album R is een feit.
Zonder enige intro dendert Submarine ineens uit de speakers. Ruv windt er geen doekjes om, de band is klaar om te bewijzen dat ze zeker geen eendagsvlieg is. Na het succes van R toerde deze Twentse band met onder andere Goo Goo Dolls, Ten Years After en Vandenbergs Moonkings. De chemie op het podium is geweldig en zie hier de uitdaging om dit op het nieuwe album vast te leggen. Ruud Gielen (drums), Jeroen Nielen (zang/bas) en Jim Zwinselman (gitaar)  zijn live uitstekend op elkaar ingespeeld en dat is ook op het nieuwe album goed te horen. De band is gegroeid, en ook steviger gaan spelen.
Deroborus is het tweede nummer en is een mix van stevige riffs en een pompende bas. De zang is krachtig en overtuigend en als het tempo iets in zakt weet Gielen met harde klappen de band weer voort te duwen. Zwinselman laat regelmatig een aangename gitaar solo te voorschijn komen. Wat een contrast dan ineens met het intieme, instrumentale Hypnagoga. Het is een haast sferisch, mysterieus nummer dat even de rust terug brengt.
Echoes is een donkerder nummer, gedachten die in je hoofd blijven rondspoken en weigeren te stoppen. Het is een erg melodisch nummer geworden met mooie tempo wisselingen. Yoko is niet echt een loflied, meteen in de eerste regels wordt er al gesteld dat er wat mis is met vrouwen. De tekst gaat over de bands in de sixties en wie er volgens Ruv verantwoordelijk is voor het vermoorden van de xisties sound. Het is het meest toegankelijke en melodieuze nummer op het album. Het refrein graaft zich in en laat zich niet meer verwijderen, of je wilt of niet, je loopt de hele middag met de tekst in je hoofd.
Animal en Strange zijn de afsluiters. In Strange wordt het gewone afgedaan, laten we maar eens lekker gek doen. Het is een mooi slot van een geweldig album waarop de band laat horen zowel tekstueel als muzikaal zeer goed materiaal aan kan leveren. Live hebben ze zich al lang bewezen, maar de twijfelaars kunnen op 21 februari in zaal Metropool in Enschede de band live zien. Op 28 februari speelt de band in de Melkweg, Amsterdam, op 7 maart in Luxor Live in Arnhem en op 15 maart in Blue Collar in Eindhoven. Dus na 16 maart heeft niemand meer een excuus dat ze de band niet live konden zien. R is uitgebracht op groen vinyl, U komt uit op paars vinyl. Gewoon even ter info.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00