Home » Seether – Isolate And Medicate

Seether – Isolate And Medicate

door Maurice van der Zalm
181 views 3 minuten leestijd

seether_isolate_and_medicateMet hun voeten staan ze nog in de stevige Seattle-grunge-klei, maar hun post-grunge-geluid is toch eigentijds en doorspekt met meerdere invloeden. Met Isolate And Medicate laat Seether weer van zich horen. Live waren ze eind juni te horen in Het Patronaat en op Graspop en aan het eind van het jaar zullen ze hun kunstje nog eens laten zien in 013 te Tilburg.
Het trio (live een kwartet) verkocht wereldwijd in de carrière al miljoenen cd’s, maar in Nederland is het nog mager qua succes. Dat succes kan echter worden uitgebouwd met de tien nieuwe nummers op Isolate And Medicate. Dat de muziek doorspekt is met diverse invloeden heb ik al eerder vermeld. Shaun Morgan heeft een stem die regelmatig vergelijkingen toont met de stem van Kurt Cobain maar ook Chad Kroeger (Nickelback) komt nog wel eens langs in het stemgeluid van Shaun. Muzikaal zijn er ook nog wat opvallende zaken te beluisteren. Het bijzonder goede Words As Weapons, dat als single is uitgebracht, kent sterke overeenkomsten met Mad World van Tears For Fears en het nummer Same Damn Life, waar trouwens de falsetstem van Shaun bijzonder past in het nummer, heeft een intro dat sterk lijkt op I Will Follow Him dat voor het eerst opgenomen werd door Paola Neri, in 1963 door Little Peggy March, maar voor ons beter bekend is in de uitvoering van José (Hoeben van Luv’). De tekst echter raakt me persoonlijk. Wanneer Shaun de zinsnede ‘smoke a cigarette and let your hair down’ zingt, lijkt het alsof hij het tegen mij heeft.
Muzikaal gaat het, los van alle intro’s en teksten, gewoon lekker tekeer. Het eerder genoemde Words As Weapons laat een Shaun Morgan horen die meeslepend de luisteraar mee kan nemen in de muziek. En dat komt vaker voor. Hoewel het nummer Crash vrij rustig begint, wordt het tempo al snel opgevoerd waarbij de drumpartij van John Humphrey een stuwende factor is. Het zware gitaargeluid weet toch een subtiele snaar te raken en is mede bepalend voor de muziekbeleving. De sfeer in het nummer blijft hoegenaamd wel mysterieus of zoals eerder gezegd: meeslepend. De ritmesectie komt trouwens ook goed tot zijn recht in Keep The Dogs At Bay. De combinatie van stevige muziekstukken en de zang van Shaun lijken te zijn weggelopen uit het Nirvanatijdperk. Waar ook Watch Me Drown vandaan zou kunnen komen. Het klinkt lekker heftig en de nodige energie ragt uit de versterkers. En wanneer je de smaak te pakken hebt, moet je meteen even luisteren naar Suffer It All waar eenzelfde recept tot een vergelijkbaar maar alternatief product heeft geleid. Het afwijkende ingrediënt is waarschijnlijk een Beatle-poeder dat er doorheen is gemengd. Nummers My Disaster en Crash mogen bij mij rekenen op wat meer aandacht. Laatsgenoemde is genoeg over gezegd. In My Disaster is de opbouw werkelijk goed neergezet. Is het refrein goed en duidelijk, wat eveneens over de groove gezegd kan worden. In Nobody Praying For Me komt datgene naar boven wat Nickelback zou kunnen opnemen wanneer ze dat vervloekte mainstreamdal uit klimmen. Save Today sluit de cd af.
Seether heeft mijn dag wel gered. Iedere keer wordt ik getriggerd door het geluid van de band en ook het optreden op Graspop heeft me wel gegrepen. Deze bijzonder getalenteerde componisten/muzikanten zouden wat meer credits mogen krijgen aan deze kant van de oceaan.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00