Home » Selfmachine – Societal Arcade

Selfmachine – Societal Arcade

door Maurice van der Zalm
179 views 3 minuten leestijd

In de speelhal van het leven staan we op het punt om ons geluk te beproeven bij de Selfmachine. Het muntstuk wordt erin geworpen en het spel kan beginnen. Een spel dat eigenlijk begon in 2014 met het debuut Broadcast Your Identity. De band gaat er op het vervolg Societal Arcade vanuit dat het leven een spel is en dat je zelf voor een gedeelte de regels bepaalt. Zo bepaalden zij dat livespelen de band naar een volgend level zou leiden. Een level dat met goed resultaat behaald is en een opstap was voor de opvolger.
Ten aanzien van het album Broadcast Your Identity is er muzikaal stevig ingezet op een meer ‘volwassen’ en ontwikkeld geluid. Hoewel het geheel misschien wat minder hard klinkt, is de gretigheid en intensiteit nog onverminderd aanwezig en zijn de clean vocals op het nieuwe album beter neergezet.
Het karakteristieke en herkenbare geluid van de band is sterk overeind gebleven. Mede door het stemgeluid van Steven Leijen. Luister bijvoorbeeld naar Lifeblind waar de krachtige korzelige grindgrunt van Steven in combinatie met de clean vocals voor dat heerlijke Selfmachinegevoel zorgt. Een subtiele verandering in het tempo maakt het ook net een helemaal af. Die subtiliteiten maken het geluid van Selfmachine sowieso erg prettig om naar te luisteren. De afwisseling in kracht in Against The Flow of het gitaargeluid van Michael en John zorgen in het groovende Join The Hatetrain voor variëteit en daarmee blijft het interessant om naar het album te luisteren. De modern metal van de band wordt daarbij gesierd met kleine uitstapjes zoals in Join The Hatetrain waarin elementen van Korn te vinden zijn of waan je je even bij Stone Sour in het prachtige Luminous Beings. Emotie vol passie en power laten deze compositie groeien evenals het (deels) akoestische No Cliché.
Die variatie is trouwens in veel van de composities aanwezig. Of het nu gaat om het uptempo en aanstekelijke Giddy Up! Of Universe alwaar kracht en melodie elkaar afwisselen of het vrij luchtige ‘Normal’ People waarin het contrast tussen eenvoud in couplet en kracht in refrein goed in evenwicht is.
Krachtig spel horen we voornamelijk terug in The Great Deception dat een zwaar karakter heeft en The Valeyard waar een stevige metalbasis garant staat voor een goede pot herrie. Blijft het nog grooven in Nothing’s Worth, genieten van Avenge The Moment en verrast Selfmachine muzikaal in Superior met een bijzondere setting.
Het ritmebeest Ben Schepers zorgt samen met het uitstekende basspel van Mark Brekelmans voor een continu voortstuwende snelheid en weten Michael Hansen en John Brok met hun gitaargeluid regelmatig menig gevoelige snaar te raken. Alles ingepakt met het stemgeluid van Steven Leijen.
Gelukkig eindigt het album in de top tien van high scores en is het niet Game Over. Sterker nog. Het moet nog beginnen.
Wil je dit ook meemaken, kom dan op vrijdag 17 maart naar de Melkweg in Amsterdam waar Selfmachine het album live zal presenteren. En voor hetzelfde geld krijg je er ook nog 3rd Machine bij.
Rockportaal is eveneens aanwezig.
Tickets

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00