Home » Sherpa The Tiger – Great Vowel Shift

Sherpa The Tiger – Great Vowel Shift

178 views 2 minuten leestijd

Sherpa The Tiger is een nieuwe band uit Lviv gelegen in de Oekraïne. Uitgerust met een stel afgeleefde Sovjet-synthesizers combineert het viertal de liefde voor minimalistische ambient-muziek en de kosmische grooves die in de jaren zestig en zeventig uit Oost-Europa kwamen.
Sherpa The Tiger heeft twee gezichten. Enerzijds dansbaar, funky en groovy, anderszijds psychedelisch en soms richting krautrock. De groep is opgericht door Artem Bemba (basgitaar, gitaar, toetsen) en Andrii Davydenko (toetsen, programmering). De vrienden woonden in een appartement in Lviv voordat ze besloten om muziek te gaan maken. Wat later werden Yurii Khomik (drums) en Mykhailo Kanafotskyi (gitaar) uitgenodigd om de band compleet te maken.
Op Great Vowel Shift wordt gebruikt gemaakt van door synthesizers geproduceerde soundscapes. Het synthesizerpark bestaat uit wat wij ‘oude meuk’ noemen. Immers de handvol klavieren van Oost-Duitse makelij uit de jaren zeventig en tachtig kostten de mannen niet meer dan 120 dollar. Maar het zijn niet uitsluitend synthesizers die gebruikt worden. Ook gitaar, basgitaar en drums zijn regelmatig aanwezig.
De muziek is grotendeels geïnspireerd door de Oost-Europese Krautrock-fase van de late jaren zestig en zeventig, maar zijn gelardeerd met moderne elektronische ambient stukken en een psychedelische popmuziek. Die zijn ontstaan uit improvisatie en live samples, die vervolgens werden gekneed tot volwaardige composities.
Het album opent met het swingende en groovy Peninsula. Het nummer doet wat betreft de synthesizers soms denken aan Magic Fly van Space, een grote hit uit 1977. Wat gelijk al blijkt is dat herhaling de kracht is van de muziek van deze Oekraïners. Periscope kent een spacy intro maar gaat over in dansbare beats met repeterende en aanstekelijke gitaarakkoorden en ritmes die doen denken aan de jaren zeventig disco/funkband Chic van Nile Rodgers en Bernard Edwards. Op Golden Ratio slaat de sfeer 180 graden om. Hier horen we minutenlang repeterende en spacy synthesizer akkoorden met een hypnotiserende werking. Het eerste deel van Contre-Jour ligt met zijn licht verteerbare en ritmische synthesizer-popmuziek in het verlengde van Periscope. Halverwege kantelt het nummer in een psychedelisch stuk. Na een rustig intro ontwikkelt Cascade zich tot een ongedwongen zomeravond synthesizernummer om vervolgens te eindigen in een psychedelische atmosfeer.
Great Vowel Shift is een aanrader voor de liefhebber van retro synthesizermuziek in brede zin. Sherpa The Tiger laat horen dat je met de investering van een handvol roebels veel euro’s kunt gaan cashen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00