Home » Slade – Slade Alive!

Slade – Slade Alive!

door Eric van den Bosch
286 views 3 minuten leestijd

Slade - Slade Alive! coverSlade, u kent ze wel. Cum On Feel The Noize, Mama Weer All Crazee Now, Merry Christmas Everybody. Die staan dus allemaal niet op Slade Alive! en toch is het een legendarisch album. Het was het doorbraakalbum voor Slade, zonder dat het hits opleverde.
Ze hadden net met de track Coz I Luv You hun eerste nummer-één-hit gehad, maar met de eerste twee studioalbums wilde het nog niet lukken. Met hun livereputatie zat het wel snor, dus bedacht manager Chas Chandler dat een livealbum de goede route was. Ze huurden een zaaltje af voor drie dagen en voor het bedrag van zeshonderd pond werden de shows opgenomen.
Er is prettig weinig gesleuteld aan de opnamen. Het publiek is wild en ongecoördineerd, er zijn piepjes en kraakjes in het geluid te horen en hoewel de lol volop aanwezig is, is de muziek wat minder de rockhoempa die later het kenmerk zou worden van Slade. Kortom: een lekker ouderwets, sfeervol livealbum. Kiss zou zijn legendarische albumserie door Slade óók Alive noemen, en Status Quo zal ongetwijfeld ook de inspiratie voor het eigen livealbum uit 1976 van Slade vandaan gehaald hebben.
Bijna was deze mix niet op het album verschenen. Chandler keurde de eerste mix af en verzorgde zelf een nieuwe, die op zijn beurt door de band werd afgekeurd. Die eerste mix kwam uiteindelijk op het album terecht en dat was een uitstekende beslissing. Het was de definitieve doorbraak voor zanger/gitarist Noddy Holder, gitarist Dave Hill, bassist Jim Lea en drummer Don Powell. Met stevige ups en downs zou deze formatie tot 1992 blijven bestaan. Sindsdien zijn Dave Hill en Jim Lea met andere muzikanten op pad onder de naam Slade.
Er staan slechts zeven tracks op, en die eerste nummer-één-hit staat er óók niet op. De eigen tracks zijn In Like A Shot From My Gun, Know Who You Are en Keep On Rocking, aangevuld met Hear Me Calling (Ten Years After), Darlin’ Be Home Soon (The Lovin’ Spoonful), hun eerste singlehit Get Down With It (van de Amerikaanse rhythm and blues artiest Bobby Marchan) en Born To Be Wild (Steppenwolf). Het zijn in de Sladeversies lekker uitbundige rocktracks.
Noddy Holder is de aanjager, en de overduidelijke entertainer van de band. Zijn zang is soms ingetogen, maar meestal is het verrassend gecontroleerde schreeuwzang en hij is de hele tijd bezig het publiek erbij te betrekken. Waar ze in latere jaren wel eens meer clownesk waren dan dat ze nou echt een goede band waren, hoor je hier een stel jonge honden aan het werk die inmiddels genoeg ervaring hebben om ook gewoon een goede, stevig rockende band neer te zetten. Je ruikt als het ware het zweet dat er in het zaaltje gehangen moet hebben, van zowel de band als het publiek.
Deze rerelease is door BMG uitgebracht in de serie The Art Of The Album. Daarmee willen ze in de tijd van Spotify en YouTube de albums weer in het zonnetje zetten. Niet met extra tracks waar eigenlijk niemand op zit te wachten, maar met een fraaie verpakking (de cd zit in een hardcover digipack) en uitgebreide liner notes.
Als albumliefhebber ben ik benieuwd hoeveel mooie rereleases we nog gaan krijgen in het kader van The Art Of The Album. Slade Alive! smaakt in elk geval naar meer.
https://youtu.be/N-E2GXTam6U
Slade op Facebook

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00