Home » Slipknot – We Are Not Your Kind

Slipknot – We Are Not Your Kind

door Sjoerd van der Zalm
209 views 3 minuten leestijd

Vier maart wordt bekendgemaakt dat het vervolg op .5 The Gray Chapter, We Are Not Your Kind gaat heten. Met een aanstaande Europese festivaltour en eigen Knotfest Roadshow in het verschiet, lijkt niets Slipknot in de weg te staan om de volgende stap te zetten. Een paar dagen later wordt echter bekend dat percussionist Chris Fehn geen lid meer is van de band. Slipknot gaat echter onverstoord door en stelt in de videoclip voor het nummer Unsainted een nog nader bekend te maken nieuwe percussionist voor, die de plek van Chris Fehn overneemt. Tijdens het optreden op Graspop Metal Meeting kon ik wel zien dat de beste man een enthousiaste verschijning op het podium is. Toen was het optreden van Slipknot overdonderend. Ik ben benieuwd of We Are Not Your Kind hetzelfde effect zal hebben.
Het eerste dat opvalt wanneer de tracklist wordt bekeken, is het ontbreken van de vorige jaar uitgebrachte single All Out Life. Zeker aangezien de titel van de cd We Are Not Your Kind nadrukkelijk aanwezig is in de songtekst van het nummer. Misschien diende dit nummer slechts als opwarmer voor hetgeen wat zou gaan komen op de cd.
We Are Not Your Kind wordt ingeluid door Insert Coin. Het spannende intro is de inleiding voor de eerste single Unsainted. Dit nummer is voor mij een van de betere, zo niet het beste nummer, op de cd.  In de wisseling tussen het stevige couplet en het lekkere mainstream, meezing refrein hoor je meteen de goede afwisseling die Corey Taylor heeft tussen aan de ene kant grunt en aan de andere kant clean zang. Unsainted heeft het vertrouwde Slipknot geluid. Recente single Birth Of The Cruel volgt. Dit nummer klinkt voor mij als een mix tussen de nummers Prostethics (van het debuutalbum) en Gently (van Iowa). Het is een intens nummer, waarbij het nummer erg lijkt op het vroegere werk van de band.
Tussendoorintro Death Because Of Death gaat over in het weergaloze Nero Forte. Ook dit nummer ademt het zogenoemde Slipknot geluid, waarbij in dit nummer naar mijn mening ook voor de eerste keer de percussionisten gebruik maken van hun snaretrommels. Nero Forte en het daaropvolgende Critical Darling zouden beiden live niet misstaan op de aanstaande setlist van Slipknot.
Albums van Slipknot bevatten meestal ook nog een aantal ‘out of the box’-nummers. In dit geval zijn Spiders en My Pain aanwezig. In Spiders valt op dat er een hoofdrol is weggelegd voor toetsenist Craig Jones. Zo op het eerste gehoor moet ik wel concluderen dat deze ietwat experimentele nummers niet helemaal aan mij besteed zijn. Wie weet na een paar keer luisteren.
Geëindigd wordt met het duo Not Long For This World en single Solway Firth. Het einde van We Are Not Your Kind is daarmee goed stevig, waarbij vooral de breakdown in Not Long For This World en de ontzettend lekkere gitaarriff in Solway Firth de hoogtepunten zijn in beide nummers.
Meer van het goede! Dat is hoe ik het nieuwe Slipknot album wil samenvatten. Slipknot levert kwaliteit, maar wijkt gelukkig niet ver af van zijn eigen sound. Unsainted en Nero Forte zijn de persoonlijke favorieten, die hopelijk zullen prijken op de setlist wanneer de band volgend jaar Nederland aan zal doen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00