Spankraght – Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children

Mocht je denken dat er niets meer origineels uitkomt op metalgebied, kan ik je met dit album geruststellen. Of het je smaak is, als vaste bezoeker van Rockportaal, is echter wel even de vraag. 
Alles aan dit album ademt uit dat het meer een project betreft dan een band. Naast het Antwerpse duo dat Spankraght is werken er dan ook diverse bekende Vlaamse muzikanten aan mee. De bekendste voor de liefhebbers van metal zullen zijn Franky DSVD (Channel Zero), Evy Verbruggen (Elusion), komiek / zanger Alex Agnew en Zak Tell (Clawfinger).
De eerste track zet de toon van dit album. We horen melding worden gemaakt dat  mensen hun huizen niet mogen verlaten. Dat de regering is vertrokken, het leger ter plaatse is. Dat er wezens  uit de grond komen gekropen. Daarna wordt het verhaal verder verteld aan de hand van een aantal tracks, die zich het beste conventioneel laten omschrijven als industrial metal.
Ouderwets klinkende drumcomputers en samples vormen de basis, waarbij gelukkig ook wat mooie riffs voorbij komen. In ieder geval leunt de sound sterk op electronica, met breakbeats en gecomputeriseerde drumloops. In die zin had het een goede soundtrack kunnen zijn voor films als The Matrix , Spawn of Blade in de tijd dat het even hip was om electronische muziek te verenigen met rock en metal. Anno 2020 zal de plaat echter moeite hebben een enthousiast publiek te vinden. Te electro voor de traditionele metalhead, te metal voor de gemiddelde dance-liefhebber. Voor hen die op zoek zijn naar wat avontuurlijke industrial metal, is dit echter het draaien waard.
Naast het muzikale aspect moet gezegd worden dat ook het visuele en conceptuele concept prima is uitgewerkt. Dat gaat van de fraaie striptekening op de cover tot de aankleding van de artiesten op de “bandfoto”. Alles draagt bij aan de totaalbeleving, die van een sci-fi multimedia project over een buitenaardse aanval.

Related posts

Black Sabbath – Anno Domini: 1989 – 1995

16Volt – Negative On Arrivals

Boneripper – World Ablaze