Spillage – Phase Four

Het vierde studio album van deze uit Chicage afkomstige rockband.

In juli van dit jaar verscheen nog een live album, nu is de band terug met een nieuwe album. De oorspronkelijke insteek was een concept album met een verhaallijn over een doorgedraaide wetenschapper, iets dat we nog terug zien op de hoes.

Echter, plannen veranderen wel eens en het eindresultaat is een album met teksten refererend aan de diverse ‘plagen’ waar de aarde op dit moment mee te maken heeft. De band benoemt thema’s zoals AI technologie, zakelijke en overheidsbemoeienissen, gedragsmanipulatie en meer. Alles kan gemanipuleerd worden, tot het punt van ‘out of control’ bereikt wordt.

Het album staat vol stevige rocknummers doorspekt met lange gitaarsolo’s van Spillman en Bozidarevic. De zangpartijen van Elvin Rodriquez zijn dreigend en brengen de sfeer goed over. Zware riffs worden gecombineerd met intensief drum- en baswewrk en overgoten met subtiel toetsenwerk.

Ondanks de donkere boodschap probeert de band positivisme uit te stralen. De gedachte is dat individuen de mogelijkheid hebben om een eigen keuze te maken. Demon is een stevige rocker met een zware riff, gevolgd door Rise Of Machines waar het tempo laag ligt. Uitgerekte solo’s en trage vocalen domineren het nummer.

Spillage levert met dit album weer een sterke combinatie van nummers af. De band groeit bij ieder album en schuwt een nieuwe invalshoek niet. Een aanrader.

Related posts

Crypt Sermon – The Stygian Rose

Orpheus Omega – Emberglow

Sietse de Krieger – Zenith