Home » Stanton Moore – With You In Mind – The Songs Of Allen Toussaint

Stanton Moore – With You In Mind – The Songs Of Allen Toussaint

door Eric van den Bosch
119 views 2 minuten leestijd

Stanton Moore - With You In Mind - The Songs Of Allen Toussaint coverStanton Moore is drummer en oprichter van funk-/jamband Galactic. Daarnaast heeft hij zijn eigen Stanton Moore Trio, met een voortdurend wisselende bezetting van muzikanten die op dat moment even beschikbaar zijn. Eenkennig is hij bepaald niet. Hij heeft bijvoorbeeld ook gewerkt met Rage Against The Machines’ Tom Morello en met Corrosion Of Conformity (!).
Eén constante is er wel: New Orleans. Hij is er geboren en getogen, treedt er veel op en had er een bedrijf waarmee hij zijn eigen snaredrums bouwde. Daar, in New Orleans, was een van de meest invloedrijkste muzikanten en songwriters Allen Toussaint. Niet bij iedereen zal meteen een belletje gaan rinkelen bij die naam. Ondanks een carrière van bijna zestig jaar tot zijn overlijden in 2015. En toch is hij buitengewoon invloedrijk geweest en heeft hij gewerkt met de absolute top, zoals Fats Domino, Paul McCartney en Elvis Costello, terwijl zijn songs door vele, vele grootheden werden opgenomen: Otis Redding, The Band, Joe Cocker en Little Feat, om er maar een paar te noemen. New Orleans klonk ook altijd door in de composities van Toussaint. Ritme, soul en funk en vooral heel veel levenslust. Stanton Moore, toetsenist David Torkanowky en bassist James Singleton hadden besloten een album op te nemen. Toen een paar dagen voor de opnamen Toussaint overleed, werden de plannen omgegooid naar een album met songs van Toussaint.
Ze zochten er muzikanten uit hun kennissenkring bij, zoals zanger Cyrille Neville, Trombone Shorty, trompettist Nicholas Paynton en saxofonisten Donald Harrison jr. en Maceo Parker. In wisselende bezettingen werden allerlei songs opgenomen, variërend van soul (Here Come The Girls) en jazz (Riverboat, of de ballad With You In Mind) tot pure funk (Life, Everything I Do Gone Be Funky), vocaal of instrumentaal en zelfs spoken word. Afsluiter Southern Nights begint met twee minuten alleen drums en spoken word. Er staat één nieuwe track op, The Beat. De tekst was van Toussaint, afkomstig uit een notitieboekje met teksten. Dit was er een die nog nooit was opgenomen, dus is de muziek van Moore c.s.
Rock? Not so much. En toch, wanneer je zoals ik een liefhebber bent van goed drumwerk, dan loopt je het water in de mond. Van jazzy brushes tot ingewikkelde funky ritmes, Moore laat horen waarom het als soloalbum wordt uitgebracht. Want Allen Toussaints werk wordt hier door iedereen in feestelijke New Orleans-stijl eer betoond, maar vooral wordt het gedreven door het fabuleuze drumwerk van Moore.
https://youtu.be/TYvIzetkbtE?list=PL-3NGp7weFsaeWsmr5Q2wa16xK_L0KP6D
Stanton Moore website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00