Home » SurfMaster – Let It Be … Surf Guitar

SurfMaster – Let It Be … Surf Guitar

door Filip van der Linden
262 views 2 minuten leestijd

SurfMaster is een instrumentaal surfrocktrio uit Los Angeles dat zopas een interessante vinyl-single uitbracht.

In de band spelen gitarist Casey Hooper (Katy Perry, Steve Perry), Ty Bailie op het orgel (Joss Stone, Katy Perry) en drummer Martin Diller (Postmodern Jukebox). Dit is hun tweede single op Poetwannes Records, een Belgisch label dat vinyl-singles uitbrengt in heel beperkte oplages. Op hun eerste single bij dit label brachten ze een eigen nummer (SurfMaster) en hun versie van het Amerikaanse volkslied Amazing Grace.

Op hun tweede single-release op Poetwannes Records draait alles rond The Beatles. Don’t Let Me Down werd in 1969 als B-kant uitgebracht van Get Back van The Beatles. John Lennon schreef het nummer voor Yoko Ono tijdens hun bed-In in de Hilton in Amsterdam en hij zong de eerste versie daar voor de pers. Een beetje Beatles-fan kent het nummer, maar bij het ruime publiek zal de song vandaag misschien niet snel een belletje doen rinkelen.

In deze instrumentale versie herken je nog makkelijk het origineel, al hebben ze er bij SurfMaster een heel eigen twist aan gegeven. Deze versie doet mij denken aan een paar tracks van het meer experimentele album Sound And Colour van Alabama Shakes. Het orgel van Bailie vervangt in het begin de zanglijn in het refrein en deelt hier zo de hoofdrol met de gitaar van Hooper, die na halfweg de zanglijn overneemt. Die wisselwerking is verfrissend. Liefhebbers van de ‘pure’ surfrock zullen hier misschien wat op hun honger blijven, toch tot aan de finale.

Het B-kantje is een ook al instrumentale versie van The Long And Winding Road, van het laatste Beatles-album Let It Be. Een McCartney-nummer als tegengewicht voor het Lennon-nummer op de A-kant. Op het origineel voegde de bekende producer Phil Spector opnames van een orkest toe, wat voor McCartney één van de redenen was om uit The Beatles te stappen. Hier krijgt het orgel van Bailie de intro, maar daarna gaat alle aandacht naar de gitaar van Hooper, met een volle surf-twang.

De twee emotioneel beladen nummers van The Beatles vormen samen een mooi pakketje. Het trio krijgt alle punten voor hun selectie en hun uitvoering. Zowel de liefhebbers van surfrock als verzamelaars van alles van The Beatles zullen hier een vette kluif aan hebben.

https://poetwannesrecords.bandcamp.com/

Voor wie een idee wil hebben hoe SurfMaster ongeveer klinkt, is er deze video.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00