Home » Syncatto – A Place To Breathe

Syncatto – A Place To Breathe

door Eric van den Bosch
167 views 2 minuten leestijd

Syncatto - A Place To Breathe coverSinds enige tijd wordt bij de naam Syncatto steevast ook Charlie Robbins vermeld, terwijl Syncatto toch simpelweg de naam van zijn eenmansproject is.
Ik denk dat het zo gegaan is: Robbins – ook gitarist in progmetallers Artificial Language – was ergens in 2015 bezig aan muziek die hij daadwerkelijk wilde uitbrengen, maar bedacht dat Charlie Robbins misschien niet de meest onderscheidende naam was. Syncatto was de naam die hij koos. Vervolgens nam echter zijn YouTubekanaal een flinke vlucht en kende de doelgroep de naam Charlie Robbins ineens beter dan Syncatto. Het ingewikkelde leven van een muzikant in tijden van sociale media.
Op dat YouTubekanaal staat inmiddels een flinke verzameling tutorials, tips en tricks, en gelukkig ook heel veel muziekvideos van zijn werk als Syncatto en dat met Artificial Language. Zo leerde ik hem ook kennen, om vervolgens een kijkje te nemen op zijn Bandcamppagina waarop inmiddels vijf instrumentale EP’s te vinden zijn. De nieuwste is A Place To Breathe.
Zijn spel doet me wel denken aan de lange tracks op het vroegere werk van Haken. Technisch hoogstaand, maar met heel veel invloeden uit andere genres (hier vooral latin) en daardoor ook verrassend speels. Natuurlijk veel ritmebreaks, met bas, drums en gitaar – meestal elektrisch, maar bijvoorbeeld in Split ook met een akoestische gitaar met nylon snaren – die om de zoveel tijd pardoes van richting veranderen. Robbins heeft een stijl waarbij hij ook heel veel slides gebruikt, dat wil zeggen dat hij veel met zijn vingers naar hogere en lagere tonen glijdt in plaats van opnieuw de snaar aan te slaan. Net als qua genres is hij qua instrumentatie niet eenkennig. Er zijn allerlei gastmuzikanten en er zijn daarom ook fraaie pianostukken te horen en er is zowaar een violist van de partij. In Let Us Dance zitten zelfs een piano- én een vioolsolo.
Hoe speels het ook kan zijn, het blijft natuurlijk wel muziek voor de serieuze gitaarnerd. Het is nu eenmaal muziek die wat aandacht vergt en A Place To Breathe is dan ook niet geschikt als muzikaal behang. Maar wanneer je bijvoorbeeld Plini en Haken beluistert, moet je deze EP er echt eens tussenschuiven in je playlist.

Syncatto Bandcamppagina
Charlie Robbins YouTubekanaal

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00