Home » System Overthrow – System Overthrow

System Overthrow – System Overthrow

door Maurice van der Zalm
239 views 3 minuten leestijd

cover system overthrowDrie mannen en één vrouw van verschillende leeftijd en met verschillende achtergrond, afkomstig uit Nederland én België besluiten in 2011 om een nieuw project te starten dat de naam System Overthrow meekrijgt. Ze hebben met z’n vieren een gemeenschappelijk doel en dat is de drang om echte muziek te gaan maken. Echte muziek die zijn oorsprong kent in het verleden, maar tevens met een frisse kijk vooruit kijkt. In 2013 resulteert dat in een EP dat in onder meer Nederland, Duitsland en Polen wordt opgemerkt. Bassist Ruud Haan verlaat ondertussen de band om opgevolgd te worden door Els Emonds en in 2015 zijn ze klaar om de band naar een hoger niveau te tillen en doen dat met het eerste volledige album (waarop de nummers van de EP ook op te vinden zijn) met de eenvoudige titel: System Overthrow.
De stem van zanger Willy van der Kaa mag als belangrijk kenmerk van System Overthrow gekenmerkt worden. Hij heeft een flink bereik en dat geeft hem de gelegenheid om regelmatig flink uit te halen naar boven. Op de grondvesten van uptempo heavy ‘thrash’ metal past dat goed. Die grondvesten worden zeker gevoed door het gitaargeluid van Luc de Warem. De nummers zijn dan ook flink gitaargeoriënteerd, bijvoorbeeld in Cry Or Die. Rifftechnisch krijgt dit een vervolg in Raining Death dat sterke overeenkomsten kent met Cry Or Die. Het muzikale tussenstuk in Raining Death geeft het nummer toch het nodige extra mee. De basis heavy metal vind je later zeker ook terug in Horror, Pit Fighter, en Lycanthropy. Afsluiter  Fallen Angel geeft aan het einde van het album nog een verrassing. De band ‘experimenteert’ in dit nummer wat met tempoverschillen en de bas van Els Emonds en drums van Joeri Warmerdam worden wat meer naar voren geschoven. Dit had de band van mij vaker mogen doen, want het past uitstekend binnen de compositie . Hoogtepunt van het album is voor mij Rise From The Ashes. In dit nummer weet System Overthrow niet alleen een nummer neer te zetten dat goed van opbouw is, maar creëert ook muzikale setting waar ik me vertrouwd voel. Door gebruik te maken van een makkelijk en herkenbaar refrein weten ze hun doelstelling te behalen. Het klinkt fris, maar heeft inderdaad het êlan van het verleden.
System Overthrow staat vol met volwassen composities. Heel veel variatie tref je niet aan op het album, maar op dit album is dat voor mij geen belemmering om een half uur te genieten van de muziek op System Overthrow. Het blijft lekker om naar te luisteren en daar is het stemgeluid van Willy van der Kaa zeker debet aan. Je moet wel van wat flinke hoge uithalen houden. Ligt dat niet in je allergie, is System Overthrow zeker de moeite waard om te beluisteren.
[youtube id=”GGSKve9RTXA” align=”left” mode=”normal” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″ parameters=”https://www.youtube.com/watch?v=GGSKve9RTXA”]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00