Home » We Butter The Bread With Butter – Het is belangrijk om jezelf en het leven niet al té serieus te nemen

We Butter The Bread With Butter – Het is belangrijk om jezelf en het leven niet al té serieus te nemen

door Maurice van der Zalm
152 views 6 minuten leestijd

WT_WG-C_1500x1500Met het nieuwe album Weider Geil wist het energieke Duitse We Butter The Bread With Butter wederom de bovenste regionen van de Duitse albumcharts te behalen.  Ten aanzien van het vorige album Goldkinder is de band terug gegaan naar een steviger geluid waarin de zangkwaliteiten van Paul Bartzsch door componist en gitarist Marcel Neumann volledig zijn benut. De band toert al enige maanden door Europa. Tussendoor heeft zanger Paul Bartzsch de tijd om een aantal (korte) antwoorden te geven.
Paul: Hallo hier is Paul van We Butter The Bread With Butter.
Hallo Paul. Fijn dat je wat vragen wilt beantwoorden. Allereerst wil ik jullie complimenteren met Wieder Geil dat vol staat met energieke metal. Hoe ervaar je zelf het laatste album?
Paul: Dank je wel voor het compliment. We zijn allen heel erg blij met hoe Wieder Geil uiteindelijk klinkt. De nummers op het album geven precies weer wat we willen doen op het moment.
Het album klinkt wel wat steviger dan de voorganger Goldkinder. Is hier specifiek voor gekozen?
Paul: Bij het schrijven en maken van nieuwe nummers voor een nieuw album doen we altijd wat we willen, hoe we ons voelen. De muziek en de sfeer op Goldkinder was erg donker, maar toch levendig. Op Wieder Geil wilden we een geluid neerzetten dat wat sneller was en meer energie bevat.
Veel van jullie teksten zijn geschreven in de Duitse taal. Is het voor jullie de sterkste taal om jullie muziek te complementeren?
Paul: Voor ons Duits onze moedertaal en de taal die we het beste beheersen. Wieder Geil bevat ook nummers met engelstalige teksten. We geloven niet dat de Duitse taal het beste past bij onze muziek. We denken dat bepaalde nummers ook gewoon beter klinken met Engelse teksten.
WT_WG_P01_smallBang Bang Bang is voor mij muzikaal een uiterst sterke compositie op het nieuwe album. De teksten zijn doorspekt met de nodige humor. Welk idee ligt er achter het nummer?
Paul: Bang Bang Bang is een nummer dat vol zit met positieve energie en het creëert een fantastische atmosfeer. Muzikaal gezien dan. Tekstueel zit er absoluut geen diepere betekenis achter het nummer. Het geeft je energie en dat is het belangrijkste.
Gaan we naar het nummer Berlin Berlin bezingen jullie de stad als prachtig. Het lijkt wel een soort liefdeslied. Op welke manier is Berlijn bijzonder voor jullie?
Paul: Ten eerste is Berlijn de stad waarin we allemaal wonen en leven. We wilden in een nummer onze erkenning laten blijken. Mensen die bekend zijn met het leven in Berlijn en met Berlijn zelf en goed luisteren naar de teksten zullen bemerken dat we niet alleen de mooie kanten van Berlijn bezingen in het nummer.
Gib Mir Mehr is net als Bang Bang Bang een stevig nummer. Ik heb het idee dat het gaat over de hebzucht van de mens. Klopt dat?
Paul: Je slaat daarmee de spijker op de kop. Het is absoluut waar dat het gaat over dat we altijd alles willen hebben en als het even kan willen we altijd nog meer en meer in en van het leven.WT_WG_Logo
Het uptempo nummer Rockstar zou men kunnen interpreteren op twee manieren. Gaat de tekst over hoe het is als rockstar of hoe het zou moeten zijn zijn als rockstar. Fantasie of realiteit?
Paul: Ook hier heb je gelijk. We willen in het nummer juist de twee kanten van het leven van een rockstar laten zien. Veel van onze fans en luisteraars denken dat we bakken met geld verdienen door gewoon wat muziek te maken en wat concerten te spelen. Dat is natuurlijk niet waar. Met dit nummer willen we laten horen hoe het echte leven eruit ziet van een ‘rockstar’.
Het album heeft Wieder Geil en het woord ‘Geil’ lijkt de rode draad te zijn op het album. Behalve in de titel van het album komt het ook in veel nummers langs. Wat betekent het woord Geil voor jou?
Paul: Het woord zelf betekent zoiets als “super-duper-mega-cool”. We hadden het album ook de titel “super-duper-mega-cool” mee kunnen geven, maar dat zou gewoon een te lange titel zijn.
Je hebt jezelf ontzettend ontwikkeld op het gebied van zang. Zijn de nummers geschreven naar aanleiding van jouw zangbereik of waren de nummers er en moest je daarin je stem passend maken?
Paul: Marci (Marcel Neumann:red) begint altijd met het schrijven van muziek. Dat doet hij al voordat we ook maar over enige teksten nadenken. Toen we begonnen met het schrijven van nieuwe nummers voor Wieder Geil had ik vooraf nooit gedacht dat ik zou starten met ‘clean vocals’. Maar het bleek heel goed te passen in sommige stukken.
Los van de muziek zijn de visuele aspecten bij We Butter The Bread With Butter een sterk element en dan vooral het humoristische. Hoe belangrijk is humor in en voor de band?
Paul: Het is niet alleen een heel belangrijk element binnen onze band. Het is ook heel belangrijk om jezelf en het leven niet al té serieus te nemen. Dat is iets waar we als band voor staan.
WT_WG_P02_smallJullie zijn trouwens van platenmaatschappij gewisseld. Wat was de reden hiervoor?
Paul: Iedereen zoekt zijn of haar weg die het beste, het meest comfortabel voelt. Wij voelen ons heel erg comfortabel bij ons huidige label AFM en zijn ontzettend blij om met de mensen bij dit label te werken.
Voor Wieder Geil hebben jullie gebruik gemaakt van de diensten van Daniel Haniss van Eskimo Callboy. Was het een wens van jullie om samen met hem te werken?
Paul: Ik weet niet precies of je het een wens kan noemen. Nadat hij een aantal nummers van ons had gemixt (als test) wisten we gewoon dat hij diegene was die heel erg geschikt was om onze nummers te mixen. En wanneer ik uitga van de ervaringen van Marci, was deze samenwerking uitstekend bevallen en was het de goede keus om met hem in zee te gaan.
Jullie hebben ondertussen aardig rondgetoerd. Hoe heb je dit ervaren?
Paul: Het was geweldig om onze nummers live te spelen. We hebben ontzettend veel lol gehad tijdens de tour en daarbij hebben we elkaar weer beter leren kennen, wat op zich een prettige bijeenkomstigheid is.
Dan wil ik je tenslotte nogmaals vertellen dat ik geniet van jullie muziek. Dank je wel voor je tijd en ik wens jou en de anderen heel veel succes voor de toekomst.
Paul: Dank je wel voor jouw tijd en dat je ons in de gelegenheid stelt om het interview te mogen doen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00