Home » Tarja – Dark Christmas

Tarja – Dark Christmas

door Edwin Knip
363 views 2 minuten leestijd

De dagen worden korter, buiten is het guur en koud. Langzaam telt menigeen af richting de kerstdagen. En wat is er mooier met kerst dan uit volle borst meezingen van Kerstklassiekers?

Daar heeft ex-Nightwish zangeres Tarja Turunen een hele eigen kijk op. Op haar net verschenen Kerst album Dark Christmas staan twaalf bekende nummers. Zowel oude traditionals als nieuwere moderne nummers staan op het album.

Wat na een eerste luisterbeurt op valt is dat de vrolijk aandoende uptempo melodieën vrijwel volledig verdwenen zijn. De nummers hebben een veel trager tempo dat sterk gecombineerd wordt met de haast klassieke zang van Turunen. Voeg daarbij de minimale orkestrale begeleiding en een geheel eigen kerstsfeer is geboren.

Het nummer Frosty The Snowman wordt ondanks de toevoeging van een kinderkoor haast een duister en onheilspellend nummer, de klassieker All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey is ontdaan van alle vrolijkheid en zal voor heel veel luisteraars een verademing zijn na het jarenlang horen van het origineel. Bijzonder is ook de vertolking van Paul McCartney’s Wonderful Christmastime. Sir Paul staat er om bekend dat hij niet scheutig is met cover versies van zijn eigen nummers.

Ook Last Chrismas van Wham! ontkomt niet aan een bewerking en naast traditionals als Jingle Bells en Rudolph The Red Nosed Rendeer heeft het een terechte plek op dit album gekregen. De twaalf nummers op het album hebben één voor één een mysterieuze en haast sinistere bewerking gekregen van Turunen.

Eerlijk is eerlijk, na een eerste keer luisteren was ik nog niet overtuigd van dit album, maar na enkele malen vaker geluisterd te hebben, groeit het album. De prachtig sferisch gebrachte nummers geven een andere beleving aan het kerstfeest. Het album is zeker een aanrader, en niet alleen voor fans van Nightwish en of Turunen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00