Home » TDW – The Days the Clock Stopped

TDW – The Days the Clock Stopped

door Wouter van Hal
291 views 4 minuten leestijd


TDW aka Tom de Wit is een ontzettend veelzijdig man. Naast muzikant/zanger is hij ook werkzaam als grafisch ontwerper. Maakt tevens vlogs en video’s welke druk bekeken en beluisterd worden op YouTube. Op het eerste gezicht een geweldig leuk creatief bestaan. Vele mensen in binnen- en buitenland kennen de immer vrolijke langharige duizendpoot. Altijd in voor een praatje als je hem tegen komt bij een concert. Maar zoals iedereen heeft ook Tom een privéleven met ups en downs.
Op 4 december aanstaande zal er een voor hem enorm persoonlijk album uitkomen…
Voorafgaand aan het album is er een videoclip gereleased van de track Death and Her Brother Greg. Diegene die dit bekeken heeft moet het wel met mij eens zijn dat dit best een aantal bijzondere minuten zijn. De beelden omschrijven hoe het voelt om onverwacht geconfronteerd te worden met het falen van je eigen lichaam en de medische beperkingen die daarop kunnen volgen. Dit is voor veel mensen helaas erg herkenbaar. Ik zelf moest ook even slikken, ook al heb ik zelf niet iets vergelijkbaars meegemaakt.
Het album is een autobiografisch conceptalbum waarbij Tom een openhartig boekje opendoet over wat hij mee maakte toen hij zelf de hoofdrol speelde in zijn eigen bizarre “videoclip”. Op 19-jarige leeftijd kwam hij in aanraking met een hardnekkige vorm van de ziekte van Crohn (Colitis Ulcerosa). Als je op die jonge leeftijd met een dergelijk verdrongen feit te maken krijgt staat de tijd wel even stil. Exact wat de titel van het album zegt.
Met al deze gedachten en emoties in mijn hoofd zet ik het album aan. Na een kabbelend intro bij de opener Crashcape, dat onwaarschijnlijk een rustig en onbezorgd leventje in moet beelden, knalt Fabio Alessandrini, inderdaad de drummer van Annihalator, de ruimte in. Bammmm. Dat komt meteen binnen als een mokerslag. Erg knap gedaan.
Naast het geweld van Fabio bestaat de bezetting van de begeleidende band uit een aantal bekende namen. Uiteraard zijn kompanen uit Dreamwalkers Inc. Lennert Kemper en Norbert Veenbrink met ieder een gitaarsolo van de partij. Maar ook Annihalator bassist Rich Gray, cellist Remco Woutersen en Chris Zoupa van Teramaze staan in de linernotes vermeld om maar een paar namen te noemen. Als kanttekening hierbij de vermelding dat Rich Gray het album ook heeft gemastered en tevens als co-producer Tom heeft bijgestaan. (De complete indrukwekkende lijst zal ik onder het bericht plaatsen).
Het verhaal vervolgt in het tweede nummer Clockstop – insight X. De herkenbare vocalen van Tom vertellen, duidelijk vol emoties, zijn verhaal. Boosheid, onbegrip, eenzaamheid en verdriet zijn logische gevoelens als je inzicht begint te krijgen in de situatie. Code of Conduct omschrijft zoals de vertaalde titel al vermeld hoe je hoort om te gaan met deze nieuwe uitdaging. Ineens te maken krijgen met diëten en medische middelen waar je als 19-jarige nog nooit bij stil hebt gestaan. Het verhaal gaat verder via slapeloze nachten en verwerking naar de uiteindelijke acceptatie.
Het is in mijn ogen een prachtig album geworden. Heel herkenbaar met de duidelijke vingerafdruk van Tom. Maar daarnaast overall een heel stuk rustiger en gevoeliger dan ik van zijn projecten gewend ben. The Pulse is pas na 5 tracks een eerste heerlijke bombastische progmetaltrack. Door met het verhaal er bij in het achterhoofd het album te beluisteren krijgt het erg veel lading wat het in mijn ogen het meest bijzondere album van TDW is geworden.
Bij het fysieke album zit een bonus dvd met interview met Tom waarin hij nogmaals zijn verhaal verteld.  In het boekje zijn de songteksten uitgeschreven en voorzien van linernotes.  Na het lezen en beluisteren heeft Tom wat dit betreft geen geheimen meer…
De band: 
Tom de Wit – Lead Vocals, Rhythm & Lead Guitars, Synths, Orchestrations
Rich Gray – Bass Guitar, Backing Vocals (Aeon Zen, Annihilator)
Fabio Alessandrini – Drums (Annihilator)
Remco Woutersen – Cello solo parts
Solo’s per track:
#4 – Marco Sfogli (Solo artiest, James LaBrie, PFM & Icefish)
#5 – Daniel Magdič (Prehistoric Animals, Ex-Pain of Salvation)
#6 – Koen Romeijn (Detonation, Heidevolk)
#8 – Chris Zoupa (Teramaze)
#9 – Andi Kravljaca (Bioplan)
#9 – Matthew op ‘t Einde (IDEK.)
#9 – Luca Di Genarro (Soul Secret)
#10 – Norbert Veenbrink (Dreamwalkers Inc)
#11 – Lennert Kemper (Dreamwalkers Inc)
Achtergrondkoor: Laura ten Hoedt, Cailyn Erlandsson, Nicole de Ruiter, Iris van ’t Veer, Rikke Linssen, Stan Eimers, Ron Brouwer, Rich Grey, Abraham Sarache.

 
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00