Home » The Aristocrats – Freeze! Live In Europe 2020

The Aristocrats – Freeze! Live In Europe 2020

door Eric van den Bosch
300 views 3 minuten leestijd

The Aristocrats - Freeze! Live In Europe 2020 coverThe Aristocrats, het onverwachte resultaat van een min of meer toevallig tot stand gekomen clinic, hebben zich vernoemd naar een beruchte grap uit vooral het Amerikaanse comedycircuit. Niet zo gek, want de drie heren die dit gezelschap vormen staan er om bekend zichzelf vooral niet al te serieus te nemen. Hun muziek wel, maar er mag zeker ook gelachen worden. Bovendien staan ze met zichtbaar veel plezier samen op het podium.
De ervaring die ze hebben is heel breed: gitarist Guthrie Govan zat ooit in Asia en werkte met Steve Vai, Steven Wilson en filmcomponist Hans Zimmer, bassist Bryan Beller met Dweezil Zappa, Dethklok en Joe Satriani en Marco Minnemann met en drummer Marco Minnemann met The Mute Gods, en ook Steven Wilson en Joe Satriani. Al die ervaring in verschillende rollen (sidemen, projecten, solalbums) komt bijeen in The Aristocrats, waarin veel mag en niets moet.
Vier studioplaten hebben ze sinds 2011 gemaakt en nu is ook hun vierde liveplaat uitgekomen, Freeze! Live In Europe. Logischerwijs ligt de nadruk hier dan ook op het laatste studioalbum You Know What…? Wat heet, vijf van de zes tracks komen van dat album. De enige uitzondering is het van het debuut afkomstige Get It Like That, hier opgedragen aan de toen net overleden Rush-drummer Neil Peart. Die track wordt overigens flink langer dan het origineel. Dat is al bijna acht minuten, maar hier komt er nog een acht minuten durende drumsolo van Marco Minnemann bij.
Qua stijl zitten ze hier vaak dicht tegen Mörglbl aan: ingewikkeld, met veel ritmewisselingen, en tegelijkertijd verrassend toegankelijk. En net zoals Mörglbl zijn ze bepaald niet eenkennig en gebruiken ze net zo makkelijk elementen uit blues, jazz, funk, latin en pop. Zo omschrijven ze D Grade Fuck Movie Jam als ‘Hendrix-on-steroids’, heeft Spanish Eddie duidelijke latininvloeden, maar ook een jazz-solo en een heavier stuk, en zo gaat eigenlijk het hele album door. Gelukkig gaat net zoals bij Mörglbl de voortdurende instrumentale krachtpatserij gepaard met een herkenbare structuur – ook wanneer er weer eens een compleet andere afslag genomen wordt. Het is verleidelijk om je vooral op gitarist Guthrie Govan te focussen, maar je mist veel moois als je dat doet. Ze zijn alle drie meesters op hun instrument en geven elkaar ook nadrukkelijk de ruimte om dat te etaleren.
In mijn ervaring moet je bij instrumentale krachtpatserij in de stemming zijn om het een album lang vol te houden, domweg omdat je als het ware buiten adem raakt van al die nootjes. De veelheid aan stijlen en de genoemde structuur maken dat Freeze! Live In Europe een stuk makkelijker te beluisteren is dan veel andere vergelijkbare albums. Nog steeds niet geschikt voor de verjaardag van oma, maar ik vond het zo nu en dan zelfs geslaagde achtergrondmuziek bij andere taken. En da’s best bijzonder.

The Aristocrats website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00