Home » The Cold Stares – Heavy Shoes

The Cold Stares – Heavy Shoes

door Eric van den Bosch
144 views 2 minuten leestijd

The Cold Stares - Heavy Shoes coverThe Cold Stares is een duo uit Indiana, bestaande uit zanger/gitarist Chris Tapp en Brian Mullins, dat met Heavy Shoes al hun negende release sinds de oprichting in 2010 uitbrengt.
Ondanks dat ze maar met zijn tweeen zijn, klinken ze muzikaal nogal eens als de neefjes van Black Sabbath. Daar is niks mis mee, je kunt slechtere voorbeelden hebben. Bovendien zitten er riffs tussen waar Tony Iommi best tevreden mee zou zijn als ‘ie ze zelf geschreven zou hebben. Luister ook eens naar de echo op het gitaargeluid bij een stel van de solo’s, dat is het vroege Black Sabbath ten voeten uit. De zang van Chris Tapp is meer zoals je het vaker hoort bij wat recentere heavy bluesrockbands als Monster Truck en Rival Sons.
“Ondanks dat ze maar met zijn tweeën zijn” schreef ik hiervoor, maar natuurlijk wordt er op momenten ook een basgitaar of een tweede gitaar ingezet. Tenminste, dat vermoed ik. De basklanken lopen vaak helemaal gelijk op met de bastonen op de gitaar, wat ook zou kunnen wijzen op een technisch foefje in de setup van Tapp’s gitaarrig. Hoe dan ook zijn die extra klanken helemaal niet raar. Live kun je het flink opvullen met een zwaar aangezet gruizig geluid, op een studioplaat valt de beperking van twee instrumenten veel meer op. Toch wordt op het album het geluid ook flink opgevuld door Mullins, die zijn roffels vaak laat meelopen met de gitaarriff, bijvoorbeeld in Hard Times. Dat gruizige geluid is trouwens ook hier vrijwel altijd aanwezig. Kom op zeg, dat hóórt toch gewoon bij heavy bluesrock?
Heavy Shoes jaagt er in krap drie kwartier twaalf songs doorheen waarbij je – als ik je niet anders verteld had – gewoon zou denken dat je met een drie- of viermansband te maken hebt. Het leunt enorm op de zeventiger jaren, met hier en daar een randje southern rock, soms een proggy flard of een grungy haakje zoals bij pakweg Idlewar, maar altijd een basis van moddervette en verrassend catchy bluesrock. The Cold Stares roepen een bak nostalgie op en dat werkt, want ze houden mij met gemak geïnteresseerd tot de laatste track. Dit jaar moest de Europese toer nog fors ingekort worden, maar ik zou er niet van opkijken als ze volgend jaar een hele rij Europese festivals gaan afwerken.

The Cold Stares website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00