Home » The Definitivos schoppen keet in Kortrijk

The Definitivos schoppen keet in Kortrijk

door Filip van der Linden
256 views 2 minuten leestijd

21 april was het wereldwijd Record Store Day, met heel wat speciale uitgaves op vinyl en tal van optredentjes in platenwinkels. Punkband The Definitivos had die dag uitgekozen om met een guerrilla-aanval hun nieuwe verzamel-LP bekend te maken aan hun thuisstad Kortrijk (B).
 
Daarvoor hadden ze een bijzondere plek uitgekozen: de design-vitrine van de stad. Dat is een poepchique glazen kas pal in het stadscentrum waar designers zich kunnen tonen. Het gebouwtje staat voor veel Kortrijkzanen symbool voor de overroepen ambities van de stad om de designhoofdstad van Europa te worden. Als je als punkband keet wil schoppen in Kortrijk, kan je natuurlijk beter meteen voor de grote symbolen gaan.
 
De Definitivos zijn één van de oudste punkbands van het land. Hun carrière startte 40 jaar geleden en ging met horten en stoten. Sinds kort hebben ze een nieuwe bezetting en treden ze opnieuw regelmatig op. Vorig jaar startte een nieuw platenlabel in Kortrijk en labelbaas Tony Vandenbogaerde van Mayway Records heeft een boon voor de muzikale erfenis van zijn stad en regio. Hij bracht o.m. reeds een verloren gewaand album van de Ugly Papas alsnog uit en gaf Gesman een nieuwe kans. Voor de Definitivos verzamelde hij de beste nummers van de band op het vinyl-album Courtrai Moderne – The Definite Definitivos, aangevuld met één nieuw nummer. Dat werd 2017 gedoopt en werd – u raadt het nooit – vorig jaar uitgebracht.
 
Voor de guerrilla-aanval op Kortrijk hadden de Definitivos zich geen betere dag kunnen bedenken. Door het zonnige weer liepen de Kortrijkse winkelstraten vol met kooplustigen en velen schrokken zich een hoedje toen de oude punks hun muziek luid door de boxen lieten knallen. Het zwoele zomerweer zorgde er tevens voor dat het bloedheet was in de glazen kooi van Kortrijk, maar de Kortrijkse punks hebben al voor hetere vuren gestaan.
 
Het werd een korte set voor de Definitivos, met Lifeline, Lambroso Lives, Lahaut en Mr. C. Als toegift was er nog Modern Dance, hun allereerste single, en dan was er gratis bier voor wie het niet op een lopen had gezet. En het vinyl ging vlot over de toonbank.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00