Home » The Immediate Family – Een Interview Met Veteranen In Het Vak

The Immediate Family – Een Interview Met Veteranen In Het Vak

door Edwin Knip
243 views 5 minuten leestijd

Het is wat verwarrend, het tijdsverschil tussen de Verenigde Staten en Nederland. Als de promoter door geeft dat het interview om 8:30 CET plaats vindt, blijkt het (na een vruchteloze inlogpoging) toch 20:30 CET te zijn. Geen probleem en ‘s avonds schuif ik aan bij vijf enthousiaste en uiterst sympathieke mannen, in een gezellige Zoomsessie.
Ik zit tegenover vijf oudgedienden uit de rock- en popmuziek. Gitarist/zanger Danny Kortchmar, gitarist/zanger Waddy Wachtel, bassist Leland Sklar, gitarist/zanger Steve Postell en drummer Russ Kunkel hebben met bijna alle groten van de aarde samengespeeld.
Jullie lopen al zolang rond in de muziekwereld maar dit is de eerste keer dat jullie als collectief muziek uitbrengen, toch? Waarom heeft het zo lang geduurd?
Kortchmar: Het was de bedoeling van dat er een solo album van mij zou uitkomen. Dat had de platenmaatschappij aan mij gevraagd. Maar op het moment dat ik nummers zou gaan opnemen, was de hele band vrij. We besloten om samen een album te maken. Het was geweldig om dit samen te doen en dus werd het uiteindelijk geen solo album. We zijn ook live gaan spelen, we hebben zelfs een paar shows in Japan gedaan.
De EP Slippin’And Slidin’ bevat nummers die we al kennen van andere artiesten, maar jullie weten er je eigen stempel op te drukken. Zoals bijvoorbeeld het Warren Zevon nummer Werewolves Of London, het is nu meer een bluesrock nummer. Zijn de versies op deze EP de versies die je in gedachten had toen de nummers geschreven werden?
Wachtel: De versie van Warren Zevon is gebaseerd op de piano en dat instrument hebben wij overboord gegooid. We hebben er meer gitaar in gestopt, we zijn tenslotte een rock’n roll band. De schema’s zijn hetzelfde gebleven, er is dus niet zoveel aan het nummer veranderd. Alleen is het nu meer een rocknummer geworden.
Postel: Maar er wijn wel nummers die we nu eindelijk neer kunnen zetten zoals wij die in gedachten hebben.
Kortchmar: Don Henley bijvoorbeeld, hij bracht de nummers dan weer precies zoals we ze in gedachten hadden.
Wat voor gevoel geeft het als een artiest een groot succes behaalt met jouw nummer, ben je daar trots op? Of had je dit succes liever zelf gehad?
Wachtel: Je voelt je geweldig als jouw nummer, jouw compositie, een grote hit wordt. je doet de radio aan en daar is het, JOUW nummer! Dat is geweldig.
Hoe zijn de verhoudingen tussen jullie vijven? Jullie kennen elkaar al zo lang. Zijn jullie het altijd eens met elkaar of is er ook weleens discussie?
Kunkel: Wij zijn het nooit met elkaar eens, ha ha.
Wachtel: We zijn een hele hechte vriendenkring, we zijn elkaars leraren. We geven elkaar suggesties (Sklar: die we gewoon negeren, ha, ha ) en we hebben werkelijk nooit ruzie of onenigheid. Het is werkelijk fantastisch om met elkaar te werken.
Deze sfeer merk ik ook tijdens het interview. Aan het begin is de partner van Kunkel ook in beeld en zij vertelt over een korte trip die zijn met z’n tweeën hebben gemaakt. Het is een amicaal gezelschap waar niet alleen over muziek wordt gesproken, maar ook over privé situaties.  Ook tijdens het interview blijft het er vrolijk aan toe gaan, er wordt regelmatig een spreker onderbroken voor een vrolijk opmerking. Er wordt belangstellend gevraag naar de situatie in Nederland. Ook wordt er gevraagd of de band mogelijkheden zou hebben om op te treden in Nederland, en waar dan.
Jullie waren eerder bekend onder de naam The Section, waarom hebben jullie voor de release van de EP de naam gewijzigd naar The Immediate Family?
Kortchmar: The Section was een instrumentale band, meer jazz en fushion. The Immediate Family is een hele andere band, dit is een rockband. Een ander genre, dus ook een andere naam.
Als het mogelijk is in de nabije toekomst, zouden jullie een tour door Europa overwegen, misschien zelfs wel een optreden in Nederland? Of blijven jullie alleen in de Verenigde Staten.
Kunkel: We willen overal en altijd spelen! We zitten nu allemaal thuis en zien elkaar één keer in de week via Zoom.
Sklar: We denken ondertussen dat we allemaal gekrompen zijn tot een hoogte van 20 centimeter, ha ha ha.
Kortchmar: We hebben twee concerten via streaming gedaan, maar dat is niet het echte werk. We missen de interactie met het publiek, waarvan wij denken dat dat een belangrijk onderdeel is van de rockmuziek. We zijn zeker van plan om naar Nederland te komen. We komen eerst naar jou toe, slapen bij jou thuis en spelen in jouw tuin, ha ha ha.
Na het beluisteren van de EP kijken we reikhalzend uit naar het nieuwe album. Kun je al wat vertellen over wat er op komt te staan?
Kunkel: Het album was al klaar voordat COVID19 uitbrak, en er zou tegelijkertijd een documentaire uitkomen. Helaas kwam de pandemie er tussen. Het album zal nu uitkomen in september, en er zullen twaalf spiksplinternieuwe nummers op staan. Je zult het geweldig vinden!
Nu gaan jullie succes krijgen als band, je eigen band. Gaan jullie wel door met sessie werk?
Sklar: Het ligt heel makkelijk voor mij, de eerste prioriteit ligt nu bij The Immediate Family. Maar als er een moment is dat we niets met de band doen en ik wordt gevraagd voor studiowerk, dan zal ik dat zeker doen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00