The Quill – Earthrise

Wat doe je als de hele wereld stil staat en alles komt plots tot stilstand? The Quill had maar één optie om niet gek te worden: creatief blijven en doorwerken.
Het resulteert in het negende album alweer van deze Zweedse band. Na de release van Born From Fire uit 2017 werd het tijd voor een nieuw album onder leiding van Erik Nilsson van 491 Studio in Oskarshamn, Zweden. Het schrijven en opnemen gaat voorspoedig en er worden bijna twintig nummers gecomponeerd en opgenomen. Het moeilijkste kwam daarna, wat komt er wel op het album en wat valt er af. Toch is de band het vrij snel eens over de titels die op het uiteindelijke album terecht gaan komen.
De band bestaat uit zanger Magnus Ekwall (Ayreon, Mountain Of Power), drummer Jolle Atlagic (Hanoi Rocks, Firebird), gitarist Christian Carlsson (Cirkus Prutz) en bassist Roger Nilsson (Spiritual Beggars, Arch Enemy). De heren hebben hun sporen wel verdiend in de rock muziek. De nummers op het album klinken als de jaren zeventig hardrock, geen gepruts maar gewoon spelen! En liefst vol gas.
Het album opent met het sterke Hallucinate dat een pakkend refrein heeft. Het is een nummer met stevig gitaarwerk en wordt gevolgd door Keep On Moving, een uptempo rock nummer. Het psychedelische Dwarf Planet zou je kunnen vergelijken met vroeg werk van Led Zeppelin. Het zwaar op de bas leunende Left Brain Blues zou zo maar een vroeg Black Sabbath nummer kunnen zijn, net als Earthrise. De heren hebben hun invloeden goed omgezet in eigen interpretaties. Sommige nummers heeft de band ook al live kunnen laten horen tijdens hun tour met de stoner band Nebula.
De teksten gaan grotendeels over de hedendaagse vervreemding dat volgens Ekwall een groeiend probleem is. Niet alleen op het politieke toneel, maar ook individueel met geestelijke ontregeling tot gevolgd. In ruim drie kwartier tijd brengt The Quill een geweldige negen nummers. Een aanrader voor liefhebbers van de vroege jaren zeventig hardrock.

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia