Home » The Sleeper – Apparatus

The Sleeper – Apparatus

door Maurice van der Zalm
129 views 2 minuten leestijd

Apparatus is het vervolg op het debuutalbum Aurora in 2013. Sinds de release van dit album is The Sleeper enthousiast de diverse podia gaan verkennen wat uiteindelijk resulteerde in een plaats op het Euroblast Festival in 2017. Sinds de oprichting in 2010 door drummer Richard en zanger Steven heeft de band zich ten doel gesteld om de melodische metalcore te gaan spelen; kracht en melodie moesten centraal staan. Tekstueel verkent de band op deze EP onder meer de vergankelijkheid van de mens en de drang naar eeuwige jeugd.
Meteen bij de start van de EP wordt duidelijk dat we hier in de opener Synthetic Gospel met moddervette metalcore te maken hebben waarvan de sfeer sterk wordt bepaald door de repeterende riff die steeds een klein beetje verandert en waarvan de polyritmiek dient als katalysator. Een riff die als stalen vlechtwerk het gegoten beton bij elkaar houdt.
In Glass Eater blijkt The Sleeper zeker ook te beschikken over clean vocals die ze inzetten. De clean vocals beheersen de melodie, maar worden vrij bescheiden qua geluid ingezet. De wat lijzige manier van zingen bieden een sterk contrast met de vrij zware grunt. De breakdown halverwege wordt niet, zoals misschien gewend of verwacht, gevolgd door een krachtexplosie, maar is een opstap naar een rustig stuk dat zich uiteindelijk weer opbouwt met behulp van mooie zang naar de krachtige uitvalsbasis.
Inertia Spiral heeft eenzelfde karakter als de voorgaande composities en heeft daarnaast iets herkenbaars, noem het vertrouwds, over zich in de refreinen. Het progressieve ritmespel ligt ook in deze compositie verscholen, maar krijgt nog veel meer vorm in Sentinel dat het instrumentele rustpunt Engineer volgt.
Sentinel ligt zwaarder in het gehoor dan we ondertussen gewend zijn van The Sleeper. Kern van de compositie is het stemgeluid van Steven, de onverstoorbare ritmesectie en vooral, zoals genoemd, het ritmespel van het gitaarduo Phil en Johann.
Met The God Of Suffication sluit The Sleeper de EP Apparatus af. Het is een relatief rustige compositie met her en der wat krachtige uitspattingen in muziek en zang. Ik ervaar het wel, hoewel wat rustiger/gezapener, als een krachtige compositie waarin genoeg afgewisseld wordt in intensiteit.
Met deze zes nieuwe composities ben ik dik tevreden. De variatie is aanwezig en het moddervette geluid zorgt ervoor dat ik heerlijk kan genieten van deze bak ‘herrie’.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00