Home » The Vicious Head Society – Abject Tomorrow

The Vicious Head Society – Abject Tomorrow

door Edwin Knip
142 views 2 minuten leestijd

Een subtiele combinatie van hard rock, metal en progressive rock, afkomstig uit Ierland.
The Vicious Head Project is een solo project van de Ierse muzikant/muziekdocent Graham Keane, waar hij in 2010 een start mee maakte. Noodgedwongen solo, omdat er in het afgelegen deel waar hij woont, geen muzikanten waren die interesse hadden voor zijn muziek. Het resultaat mag er zijn, ruim zeventig minuten gevarieerde muziek, van hard naar zacht, van progressieve naar metal en meer. Het overgrote deel van het album is bij Keane thuis opgenomen, in zijn eigen studio. Toen hij tot de conclusie kwam dat hij toch echt niet alles alleen zou kunnen doen, deed hij een beroep op diverse muzikanten van over de hele wereld om hem te helpen. En dus horen we op dit album bijdrages van onder andere zanger Wilmer Waarbroek (oa Ayreon), toetsenist Derek Sherinian (ex-Dream Theater), toetsenist Nahuel Ramos, drummer Klemen Markelj (Obidil), bassist Pat Byrne (Headfuzy) en meer.
Het album is een concept album en gaat over een wereld waar mensen vanaf hun geboorte een emotie onderdrukkende chip geïmplanteerd krijgen. Uiteraard gaat het bij één persoon mis en het verhaal gaat over zijn herontdekking van de menselijkheid. Muzikaal is Keane beïnvloedt door diverse stijlen muziek, klassieke muziek, Rush, Genesis, Yes, E.L.P. maar ook door bands als Meshuggah en Megadeath. De acht nummers zijn goed gecomponeerd en de muziek geeft de lading van de teksten goed weer. Het album begint met een situatieschets in The Sycophants, met melodieuze lijnen en veel gitaarwerk. Het titelnummer Abject Tomorrow wordt met vlagen wat steviger, rauwer en donkerder. Zo wordt langzaam de toon gezet voor het verhaal. Downfall is een rustig nummer met veel toetsenwerk, gitaar en drums zijn wel aanwezig maar op de achtergrond. Het tempo gaat flink omhoog in Pcychodelic Torture Trip, waar duidelijk invloeden E.L.P. in te horen zijn.  Het album sluit af met het ruim achttien minuten durende Analogue Spectre, een complex maar doordacht gecomponeerd nummer.
Dit album is echt genieten, en verdiend absoluut aandacht. Als liefhebber van deze muziek is het zeker een aanwinst voor de collectie.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00