Home » The West Coast Pop Art Experimental Band – A Door Inside Your Mind: The Complete Reprise Recordings

The West Coast Pop Art Experimental Band – A Door Inside Your Mind: The Complete Reprise Recordings

door Xander Pas
1,7K views 3 minuten leestijd

Het debuut van deze band is een essentieel Amerikaans psych album. Ondanks dat het gros van mijn collectie uit Britse psych en Canterbury scene albums bestaat, staat het debuut van deze band daar toch mooi tussen. Bij het zien van de hoes van Part One was ik meteen verkocht. Met deze vier-CD tellende box set brengt Cherry Red deze band weer onder de aandacht.

Ik heb het idee dat geen van deze albums goed zijn opgenomen. Iedere versie van Part One, Vol. 2 (Breaking Through) en Volume 3: A Child’s Guide to Good and Evil die ik gehoord heb vielen tegen qua geluid. Deze box set greep daarom mijn aandacht, omdat ik hoopte op een verbeterde geluidskwaliteit. In zekere zin is dat gelukt. De vier CDs klinken stuk voor stuk best goed. Mijn LP exemplaar van Part One, uitgegeven door Music on Vinyl is verre van perfect, echter wel iets beter dan de versie in deze set. Dat gezegd hebbende is dit een essentiele box set voor psych liefhebbers. De eerste twee Reprise albums van de band zijn fantastisch, het derde en tevens laatste album op het label is zeker niet slecht, al is het duidelijk de minste van de drie. Misschien dat dit de rede was dat de band hierna overstapte naar het Amos label.

Voor het eerst zijn de mono mixen van deze albums beschikbaar op CD beschikbaar. Met name het eerste album in de set heeft mijn voorkeur in mono. Dat zowel de stereo en mono mixen zijn meegenomen in deze set is een enorm pluspunt. Ik zou willen dat meer bands dat doen, in het geval van de 13th Floor Elevators hebben we het bij Easter Everywhere over twee compleet verschillende albums als je de mono met de stereo mix vergelijkt. Hier is dat verschil niet drastisch, maar wel hoorbaar. Leuk om de versies naast elkaar te houden en te luisteren naar de verschillen die je met een goede koptelefoon duidelijk kan horen.

Misschien wel het hoogtepunt van de set staat op de laatste disc. Dat is namelijk een CD vol met alternatieve takes van album 2 en 3 in de set. Erg mooi geremastered en een hele fijne toevoeging. Hierdoor ben ik met name de nummers van A Child’s Guide to Good and Evil meer gaan waarderen. Ik prefereer deze alternatieve take tegenover de versie op het album, al kan dat ook aan het fijne geluid van de mix liggen. De instrumenten klinken lekker psychedelisch en de vocalen complimenteren dat geluid perfect.

Dit is een van de betere reissues die Cherry Red Records dit jaar heeft uitgebracht. Hopelijk volgen er snel meer van deze box sets, goede obscure psych verdient het om opnieuw ontdekt te worden. Deze set is essentieel voor de psych verzamelaar en is het geld dubbel en dwars waard. Een mooi boekje, wat zo’n 40 pagina’s telt en vier goed klinkende CDs vol met top psych uit Amerika, wat een genot.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00