Home » V/A- The Whispering Trees

V/A- The Whispering Trees

door Filip van der Linden
200 views 2 minuten leestijd

Lieven De Ridder van het Belgische Walhalla Records maakte naam en faam met de inmiddels uitverkochte Underground Wavereeks, waarin hij zeldzame Belgische (new) wave-muziek verzamelde en uitbracht op vinyl. Af en toe is er ook een reissue van albums uit die periode. Nu komt Walhalla Records met een nieuwe compilatie voor de dag. The Whispering Trees is een verzameling van heel zeldzame en/of nooit eerder verschenen Belgische postpunk en coldwave. De bekendste zijn cultbands als Struggler, Siglo XX en De Brassers, maar er staan ook heel wat obscure bands op deze verzamelaar die zo voor de vergetelheid bewaard worden.
Wat alle tracks gemeen hebben, is dat ze heel treffend de sfeer van begin jaren ’80 weergeven. We spreken nog over het pre-CD-tijdperk, toen een low budget-opname nog duidelijk als dusdanig te herkennen was. Het siert Walhalla Records dat ze die soms minder mooi uitgewerkte songs niet ‘gepimpt’ hebben. Zoals het toen was, zo werd het ook vandaag in het vinyl geperst. Op de inlay staat over elke band en nummer een woordje uitleg.
 
Bij heel wat bands op Whispering Trees gaat pas een belletje rinkelen als je de inlay erbij neemt. Rank Z’Heroes en Onderbronders zijn nu helemaal vergeten, maar waren bandjes die in die periode relatief internationaal succes scoorden. Onderbronders deed dat door met verschillende genres en talen te experimenteren. In 1985 deed deze band een tour met 20 haltes in Nederland. De band 10 Kleine Snobs was een zijproject van het bekendere Aroma di Amore, zoals de band Entrée En Gare De La Ciotat een zijproject was van het bekendere Bernththoler (van de culthit My Suitor).
 
De muziekstijlen lopen nogal uiteen van coldwave (Vibo, Trefoil en Secret Life), tot minimal wave (Entrée En Gare en Nausea) en postpunk (Siglo XX, De Brassers). Whipsering Trees is een fijne verzamelaar voor de liefhebbers en voor wie zichzelf een kenner van deze genres wil noemen.
 
http://www.walhallarecords.be
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00