Home » Van Canto – Break The Silence

Van Canto – Break The Silence

door jan@rockportaal.nl
110 views 4 minuten leestijd

Van Canto heeft in september 2011 de nieuwe CD ‘Break The Silence’ uitgebracht. Het is de vierde schijf van de band die in 2006 zijn eerste uitbracht. Van Canto zingt heavy metal, begeleid door drums en af en toe gitaar. De muziek leunt op de Duitse metal traditie van Blind Guardian en de muzikanten kennen hun klassiekers als Metallica, Manowar, Nightwish, Iron Maiden en Deep Purple. Op elk album spelen gastmuzikanten mee – ook op ‘Break The Silence’ is dit het geval.
Het moment dat ‘Break The Silence’ uitkwam was aan mijn aandacht ontglipt, reden waarom deze bespreking op zich heeft laten wachten. Er is nog een reden: ik heb lange tijd geworsteld met de beoordeling van deze schijf. Vele luisterbeurten waren nodig om tot een verhaal te komen.
Ik wil graag vooropstellen dat ik groot respect heb voor muzikale vernieuwers die zoeken naar nieuwe wegen. Dat vereist lef en oorspronkelijkheid. Daarnaast stuiten vernieuwers vaak op onbegrip en weerstand. Van Canto neemt die risico’s voor lief en laat met hun ‘hero metal a cappella’ opnieuw van zich horen. Kenmerkend voor hun stijl zijn de tegendraadse zanglijnen, verdeeld tussen de hoofdzangpartij en begeleidende zang, waarmee in feite gitaren worden vervangen.
De eerste titel is ‘If I Die In Battle’, dat harmonisch opent en na ongeveer een minuut een versnelling hoger schakelt en mooi ontketent. Krachtig refrein ook. ‘The Seller Of Souls’ is een lied dat naadloos in de Blind Guardian-school thuis hoort: invloeden van ‘The Bard’s Song’ zijn duidelijk hoorbaar. ‘Primo Victoria’ is een compositie van Sabaton, waarop Joakim Brodén zelf meezingt. ‘Dangers In My Head’ is een compositie met een mooie opbouw, dat na twee en een halve minuut spannend wordt dankzij een paar interessante breaks. ‘Black Wings Of Hate’ is één van de titels waarop Van Canto gebruik maakt van gitaar. Het lijkt een goede aanvulling. ‘Bed Of Nails’ is geleend van Alice Cooper, die het voor het eerst uitbracht op ‘Trash’ in 1989. Helaas ken ik het origineel niet, dus kan ik weinig zeggen over de toegevoegde waarde ervan. ‘Spelled In Waters’ is een harmonisch gezongen rustig lied over vergankelijkheid van woorden. Het is mooi ingelijst door akoestische gitaar. ‘Neuer Wind’ bevat een duet tussen Philip en Inga. Omdat dit lied in het Duits gezongen wordt kan ik associaties met ’99 Luftballons’ van Nena niet onderdrukken. Mooie achtergrond zang, dat wel. Ook hierop zijn gitaren te horen. Ook op ‘The Higher Flight’ is gebruik gemaakt van gitaar. Het is een opzwepend lied dat even gas terugneemt na 3 minuten, om vervolgens weer terug te keren naar het opzwepende begin. Inga Scharf opent ‘Master Of the Wind’, waarmee de schijf wordt afgesloten. Het is een mooie, rustige compositie, harmonisch gezongen, begeleid op piano. In de ballades is Van Canto ijzersterk. Dit lied blijft nog even hangen, als het al is afgelopen.
De CD duurt 43:13 minuten. Van de CD is een bonus-versie (totale lengte 62:11 min) uitgebracht met drie extra titels. Omdat deze niet in het door de platenmaatschappij beschikbaar gestelde pakket zaten, blijven deze buiten beschouwing in deze recensie. Dat is jammer, want Van Canto’s langste compositie ooit, ‘A Storm To Come’ zit tussen de bonus titels.
De muzikale innovatiedrang van Van Canto is indrukwekkend – evenals het muzikale vakmanschap. De muziek is even intens als elke andere metal elpee, maar als je vindt dat gitaren in overdrive niet mogen ontbreken aan een metal schijf zou ik even verder zoeken.
Ik word in mijn mening over de stijl van Van Canto heen en weer geslingerd tussen indrukwekkend en ietwat koddig. Dat laatste komt vooral door de vocale omlijsting van partijen die een doorsnee metal band met gitaar zou spelen. De nabootsing daarvan levert klanken op, die als onbedoeld grappig kunnen worden ervaren. Mommommommom… duddeliedummm… randandandadannn…. mwoooaaahhh… je moet je er voor open kunnen stellen en het lijkt me niet waarschijnlijk dat iedereen zich hierdoor laat meeslepen. Dat werpt de vraag op, in hoeverre de aanpak van Van Canto houdbaar is. De fans zullen het uitmaken, zij verschaffen de band immers bestaansrecht.
Ten slotte: met de stem kunnen veel meer verschillende klanken worden voortgebracht dan met de gitaar. Ik hoop van harte dat Van Canto in de toekomst verder gaat met de verkenning daarvan.
Titels
01. If I Die In Battle
02. The Seller of Souls
03. Primo Victoria
04. Dangers in my Head
05. Black Wings of Hate
06. Bed of Nails
07. Spelled in Waters
08. Neuer Wind
09 The Higher Flight
10 Master of the Wind
11. Betrayed (Bonus Track)
12. Bad to The Bone (Bonus Track)
13. A Storm To Come (Bonus Track)
 
Bezetting:
Philip Dennis Schunke (Sly) – Lead Vocals
Inga Scharf – Lead Vocals
Ross Thompson – Higher Rakkatakka Vocals
Stefan Schmidt – Lower Rakkatakka Vocals, Wahwah Solo Guitar Vocals
Ingo Sterzinger (Ike) – Doom A Bass Vocals
Bastian Emig – Drums

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00