Vandenberg – Sin

De 69-jarige topgitarist Adrian Vandenberg komt met het vijfde album van zijn band Vandenberg.

Het eerste dat in het oog springt bij de nieuwe release zijn de haaien op de hoes. Dit lijken dezelfde haaien als van het album Heading For A Storm uit 1983 te zijn. Alleen zijn ze vanuit de woestijn de stad binnen gedrongen. En hier houdt de vergelijking meteen op.

Vandenberg is een band met totaal andere leden dan in de beginjaren. Gitarist Vandenberg wordt net als op het album 2020 ondersteund door drummer Koen Herfst en bassist Randy van der Elsen. Zanger Ronnie Romero is ingewisseld voor Mats Levén (ex-Candlemass).

In de loop van de jaren zijn de composities van Vandenberg ruiger en scherper geworden. De eerste single House On Fire kwam uit na een lange periode stilzitten vanwege de COVID19 pandemie en de band was extra gemotiveerd om met een extra krachtig nummer terug te keren. Om Vandenberg te citeren: ‘heel toepasselijk steken we dan ook de boel in de hens met het nieuwe nummer’.

De nummers op het album klinken vertrouwd maar zijn steviger dan voorheen. Er klinkt af en toe keizelharde rock door de speakers. Vandenberg benadert de nummers als een schilderij, het kan van donker naar licht gaan, een spel van schaduw en licht. Met het ene nummer ga je volledig uit je dak, een ander zet de luisteraar aan tot nadenken.

Na de eerste drie albums met Vandenberg in de jaren tachtig die gevolgd werd door een lange periode wereldsucces met Whitesnake keerde Vandenberg terug naar Nederland. Hij begon de band Vandenberg’s Moonkings en bracht drie albums uit. Daarna werd het toch weer tijd voor een Vandenberg album, dat in 2020 uit kwam. No in 2023 komt het vijfde album uit.

Met de singles House On Fire, Sin en Light It Up op zak heeft Vandenberg al een overdaad aan positieve reacties ontvangen. Vandenberg geniet van de band en het samenwerken met de ancere bandleden. Nummers worden strak en groovend ingespeeld, het plezier spat er van af. De ruige vocalen van Levén sluiten naadloos aan op het solide spel van Herfst en Van der Elsen terwijl Vandenberg zijn gitaar riffs te pas en te onpas rondstrooit.

Er zijn een zestal show geboekt voor Nederland en de liefhebber mag deze kans niet laten lopen om deze topformatie live aan het werk te zien. Met negen bovengemiddelde goede composities is dit waarschijnlijk wel het beste Vandenberg album tot nu toe.

Vandenberg live: 25-8 Boerderij, Zoetermeer, 26-8 Metropool, Enschede, 21-11 Luxor Live, Anrhem, 22-11 Victorie, Alkmaar, 23-11 Muziekgieterij, Maastricht, 24-11 Iduna, Drachten, 25-11 Fluor, Amersfoort, 26-11 Hedon, Zwolle

Related posts

Goatizm – Solace In The Abyss

Rifflord – 39 Serpent Power

House By The Cemetary – The Mortuary Hauntings